Energidirektør efter Topsøe-lukning: Vores støttesystem er forfejlet

Historien om de 275 millioner offentlige kroner til Haldor Topsøes nu lukkede brændselscelleeventyr er kun et af flere eksempler på, at støtten til teknologiudvikling i energisektoren foregår på en uhensigtsmæssig måde og bør ændres. Det mener direktør i TK Energy, Thomas Koch.

Han fremhæver, at man i tilfældet Topsøe står tilbage efter mere end tyve års forskning og udvikling uden en teknologi, der virker ordentligt, og med en fabrik til mange hundrede millioner kroner, som kun har produceret ganske få stakke, der desværre ikke har haft den fornødne kvalitet:

»Det har været uhensigtsmæssig brug af offentlige forsknings- og udviklingsmidler, og det skyldes, at offentlig støtte i alt for høj grad betinges af forretningsplaner med milestones. Derfor bliver det økonomer og direktører uden teknisk viden, der styrer projekterne – også i de faser, hvor det skal handle om at løse de tekniske udfordringer,« siger Thomas Koch.

»Det levner ikke tilstrækkelig plads til vanskeligheder eller uforudsete problemer med teknikken. Teknikerne og ingeniører kommer ikke igennem med deres indvendinger, fordi planen skal holdes,« tilføjer han.

Thomas Koch påpeger, at projekterer bare får lov til at køre videre og videre, uden at nogen smækker de offentlige kasser i. Det sker i hvert fald ikke, hvis værtsvirksomheden er stor og selv vil fortsætte, forklarede bestyrelsesformand for EUDP, Torkil Bentzen torsdag i forbindelse med lukningen af Topsøe Fuel Cell, der har fået 112 mio. kroner af EUDP gennem tiderne.

Læs også: Spildt: Topsøe fik 275 millioner støttekroner til sine brændselsceller

Thomas Koch kender støtte-systemet godt. Han er teknologiudvikler, der har gjort hele turen med fra nørdet forgasningsforsker på DTU, egen virksomhed i Køge med Vækstfonden som investor og en stor Shell-kontrakt i baglommen – via en bitter konkurs til rekonstruktion af en virksomhed, der i dag har overskud på teknologiudvikling.

»Stirling.dk-motoren er et andet eksempel, som Ingeniøren også tidligere har skrevet om. Her blev udvikler Henrik Carlsen trængt ud af virksomheden, som nægtede at høre på, at teknologien ikke var udviklet. Anlægget blev solgt alligevel, og virksomheden gik konkurs, fordi den ikke kunne overholde garantiforpligtigelserne til kunderne,« fortæller han.

Læs også: Stirling DK om Vækstfonden: Solgte et ufærdigt produkt

Thomas Koch mener, at man bliver nødt til at dele udvikling af en ny teknologi op i en teknisk fase, hvor ingeniørerne regerer, og en fase, hvor markedsovervejelser og forretningsplaner kommer ind, hvis der er behov for dette. Men det skal først være, efter at firmaet har bevist, at teknologien rent faktisk virker, og kan sandsynliggøre, at den kan fremstilles til en pris, som nogen vil betale for den pågældende ydelse i den nærmeste fremtid.

»Man kan lære meget af de store virksomheder. Når Shell for eksempel skal købe nye teknologier ind, så skal de se, at teknologien virker, og at udstyret har tilstrækkelig holdbarhed. Ligesom de fleste store virksomheder også har helt faste procedurer for, hvordan de vurderer, tester og udvikler nye ideer. Kan ideerne/teknologierne ikke honorere de stillede krav, så dropper man teknologien eller gemmer den til senere brug,« siger han.

Teknikken bliver taber

Thomas Koch vurderer, at den overdrevne styring efter forretningsplaner på bekostning af teknologi og teknologudvikling – som kan være svær og sandsynligvis ikke følger en ret linje – findes i næsten alle de eksisterende støttekasser til energiteknologi.

Han mener i stedet, at den offentlige støtte til en energiteknologi bør deles op i tre trin, som kræver hver deres kompetencer og indeholder forskellige typer milestones:

  • Trin 1 er udvikling af selve teknologien.
  • Trin 2 er fremstilling af en prototype og vurdering af prisniveau samt sandsynliggørelse af et marked.
  • Trin 3 er markedsføring.

»For hvert trin skal støtten til næste trin kun udbetales, hvis fasen før er gennemført med tilfredsstillende resultat. For meget perspektivrige teknologier, som eksempelvis SOFC, skal der være mulighed for flere projekter i første fase. På den måde mister vi ikke alle de penge på en teknologi, der grundlæggende bygger på forkerte antagelser, er for dyr, for svær at opskalere eller bare ikke har et marked,« siger Thomas Koch.

Han tilføjer, at det til gengæld kræver en virkelig kompetent evaluering af ideer og projekter – specielt på det tekniske plan. Og som noget af det vigtigste at disse evalueringer bliver respekteret og taget alvorligt. Samtidig med at man huske, at teknologiudvikling er svær og rummer mange udfordringer.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>