Et tryk på en knap fastslår den molekylære sammensætning af din mad

Hvor mange kalorier er der i lige præcis det æble, du har i hånden? Og hvordan tjekker du, om der er laktose i den chokoladebar, du lige har købt, hvis ingredienslisten er på et ukendt sprog?

Israelske Consumer Physics mener at have svaret med den lille molekylesensor Scio.

Sensoren fungerer på den måde, at den belyser et objekt, og registrerer det reflekterede lys i et spektrometer. Alle molekyler vibrerer på en unik måde, og i samspillet mellem objektets molekyler og lyset ligger et molekylært fingeraftryk, som Scio registrerer.

Informationerne sendes til din smartphone med tilhørende applikation via bluetooth, og herfra ryger det videre til en cloud-database. Her analyseres det sendte af komplekse algoritmer, og inden for få sekunder modtager du informationer baseret på objektets molekylære sammensætning, lover producenten. Det kan være fedtindhold, kalorier og en lang række andre ting.

Formålet er at gøre det muligt at søge på fysiske objekter på samme måde, som man kan slå ting op på nettet via Google.

»Vi vil bygge verdens største database med fingeraftryk på vores fysiske verden og give udviklere mulighed for at bygge videre med nye applikationer,« sagde Dror Sharon, der er CEO i Consumer Physics, til Wired Magazine i maj måned.

Consumer Physics arbejder på at udvide databasen, men ifølge deres hjemmeside satser de også på, at brugerne selv vil hjælpe til ved at indtaste oplysninger manuelt.

Det lyder utrolig nyttigt, men der er skeptikere derude. Dr Oliver Jones fra det tekniske universitet RMIT i Melbourne frygter, at resultaterne blot er en blanding af manuelt indtastede data og algoritmisk gætværk.

»For eksempel vil både vand og ethanol give store udslag i et spektrum, og det ser ud til, at brugeren skal levere baggrundsdata for, hvad objektet er via applikationen. Så hvis brugeren siger, at dette er en drik, og mere end fyrre procent af prøven er ethanol, så kan algoritmen jo let konkludere, at dette er en alkoholisk drik på fyrre procent,« siger Oliver Jones til CNET og tilføjer:

»Jeg mener ikke, at det er snyd, men det er heller ikke et videnskabeligt gennembrud.«

Scio har indsamlet omkring 15 millioner kroner via Kickstarter, og du kan bestille den for 1.700 kroner.

Du kan se en demonstration af Scio i videoen herunder:

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>