Forskere: Derfor deaktiverer ebola kroppens immunforsvar

Forskere har længe vidst, at ebola-virus blokerer kroppens normale immunforsvar og dermed hindrer de hvide blodlegemer i gøre deres arbejde, som består i at opdage og forsvare sig mod antigener som bakterier og virus.

Men først nu er det lykkedes læger fra Washington University School of Medicine at fastslå, hvordan ebola-virussen gør, og det kan få stor betydning for udviklingen af vacciner og medicin mod sygdommen.

Kroppens immunrespons er afhængig af en række proteiner, interferoner, der fungerer som signalstof mellem celler og øger kroppens modstand mod virusinfektioner. Ebola-virussen bærer et protein kaldet VP24. Det stopper, hvad forskerne kalder ‘transskriptionfaktor STAT1’, som bærer interferonernes antivirale besked, fra at trænge ind i cellekernerne og starte en immunrespons mod den fremmede virus.

Læs også: Ebola-epidemiens ‘patient 0’ menes fundet

»Normalt tillader cellerne STAT1 at passere ind til kernen i overhalingsbanen for at sikre, at immunrespons sker hurtigt. Men VP24 blokerer altså STAT1′s passage, mens den fortsat tillader anden trafik ind i cellekernerne,« lyder det fra forskerne bag den nye viden i en pressemeddelelse.

Læs også: Grønt lys til at teste ny ebola-medicin på mennesker

Når STAT1 ikke kommer frem til cellekernen, bliver generne i de hundredvis af proteiner, der er involveret i en immunrespons, ikke aktiveret, og netop derfor er ebola så dødelig.

»Virussen blokerer simpelthen kroppens forsvar mod infektionen,« siger Chris Balser fra Icahn School of Medicine i New York, der ligeledes har været med til at udføre forskningen.

Forskerne mener, at den nye opdagelse kan være et vigtigt led i udviklingen af medicin, der kan blokere VP24-proteinet, så det ikke blokerer STAT1.

I et interview med Huffington Post siger Chris Basler, at han vil bruge den nye viden til at skabe en muteret version af ebola-virussen, hvor netop VP24-proteinet er deakativeret.

Ifølge de seneste opgørelser fra WHO er antallet af ebola-smittede fra de fire lande Guinea, Liberia, Sierra Leone og Nigeria nu nået op på 1848. 1013 af dem er døde.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>