Gyroskoper kan aflytte samtaler i Android-telefoner

De samme gyroskoper, som bruges til at styre i bilspil på telefonen, kan også fungere som primitive mikrofoner, der kan aflytte samtaler, uden brugeren er klar over det. Det skriver Wired.

Forskere fra Stanford University og israelske Rafael har fundet frem til, hvordan telefonernes gyroskoper kan opfange vibrationer skabt af lydbølger. Problemet er størst på Android-telefoner, fordi platformen som udgangspunkt lader app-udviklere få flere data fra gyroskoperne.

Mens en app på iOS blot kan få en opdateringsfrekvens på 100 hertz, så kan man på Android få op til 200 hertz. Da tale fra mennesker typisk ligger inden for 80 til 250 hertz, får man altså mere af lyden med på Android.

På begge platforme er der imidlertid ikke restriktioner for at give en app adgang til gyroskoperne. Brugeren skal give apps tilladelse til eksempelvis at bruge GPS eller mikrofoner, men selv websteder kan via browseren få adgang til gyroskoperne uden at spørge om tilladelse.

Gyroskoper i telefoner består af en mikroskopisk plade, som vibrerer. Når telefonen bevæges vil pladen bevæge sig relativt i forhold til en række sensorer i gyroskopchippen efter Coriolis-princippet. Det kan omsættes til en tredimensionel bevægelse.

Men pladen kan altså også påvirkes af lydbølger, så man med særlig software kan rekonstruere lydbølgerne. Forskerne var dog kun i stand til at opfange 65 procent ud af et ordforråd, der var begrænset til tallene fra 0 til 10, men de vurderer, at det vil være muligt at opnå bedre resultater ved at forbedre talegenkendelsesalgoritmen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>