Hawaiianere vil opdrætte tun i fiskefarm 20 meter nede

‘Oceansphere’ kalder virksomheden Hawaii Oceanic Technology (Hoti) en teknologi, der skal gøre det muligt at bygge store fiskefarme et godt stykke under havoverfladen.

Hver såkaldte Oceansphere er en højautomatiseret kuppel, som blandt andet indeholder et automatisk fodersystem, sensorer, der overvåger vandkvaliteten og sågar dyser, der hele tiden holder sfæren på plads.

Prototypen er omkring 55 meter i diameter og klar til at stikke til søs mod slutningen af året. Den vil komme til at ligge på 20 meters dybde ud for kysten ved North Kohala på den sydligste af Hawaii-øerne.

Den første Oceansphere vil kunne huse op mod 1.000 ton af tunarterne Bigeye og Yellow Fin, som Hoti planlægger at opdrætte. Ifølge virksomhedener det smartere at opdrætte tun i havbrug frem for i dambrug, fordi de vokser hurtigere, har færre parasitter og udnytter foderet bedre. Alt sammen skulle altså gøre det både bedre og billigere end konventionelt opdræt.

Bekymrede borgere: De ødelægger økosystemet

Ifølge Hoti er Oceansphere-projektet et forsøg på at imødekomme den stigende efterspørgsel på fisk uden at drive rovdrift på naturen og skade miljøet. Den udmelding tror de fleste hawaiianske borgere dog ikke på, og med underskriftsindsamlinger og breve lykkedes det dem at forsinke de første test af Oceansphere, som skulle være løbet af stablen i 2012. De er nemlig ganske overbeviste om, at Oceansphere-kuplerne både vil skade et område, der er fredet for hvaler, og at affaldet fra sådan en fiskefarm ødelægger økosystemet.

Alligevel har Hoti altså sikret sig en aftale med myndighederne, der løber over 35 år og giver dem mulighed for at etablere op mod 12 Oceanspheres i et område med et areal på en kvadratkilometer, hvor havdybden er lidt over 400 meter.

Først i 2017 forventer Hoti at kunne høste de første tun fra farmen, men hvis det lykkedes at etablere samtlige 12 kupler, vil den årlige høst være op mod 24.000 ton fisk.

Sådan kommer ‘Oceansphere’-farmen til at se ud:

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>