Intel løfter sløret for ny serie af 14 nanometer-processorer: Intel Core uden blæser

Det tog lidt ekstra tid at få styr på produktionsprocessen, men nu er Intel klar til at tale om lanceringstidspunkter for næste generation af firmaets pc-processorer, der går under navnet Broadwell.

Dermed vil den nye 14-nanometer-teknologi blive brugt i computere og tablets, der når ud til butikkerne inden jul, lyder meldingen, mens det store ryk kommer i starten af 2015. Det skriver en stribe amerikanske medier, som har været til pressemøde hos Intel.

Første medlem af Broadwell-serien, som kommer til at afløse den nuværende Haswell-generation, bliver den lille og energieffektive Core M-processor, beregnet til brug i tablets og ultrabooks. Som den første Intel-processor, der bærer Core-navnet, kan Core M fungere uden aktiv køling, hvilket jo er et krav til en tablet-chip. Ifølge The Register har Intel dog også bygget en dock til en tablet med Core M, hvor der indgår en blæser, så hastigheden kunne skrues op. Spørgsmålet er derfor, hvor hurtig den nye processor vil være, når den skal køre uden aktiv køling.

Intel vil endnu ikke ud med præcise data om de nye processorers ydeevne og energiforbrug, men i en sammenligning med Nehalem-serien fra 2010 kunne Intel fortælle om et strømforbrug på en fjerdedel, mens ydeevnen er fordoblet, og grafikhastigheden er syvdoblet.

Da Core M-chippen er 30 procent tyndere end forgængerne i Haswell-serien, kan den bruges i tablets, der er ned til 7,2 millimeter tykke samlet set.

Ud over Core M-processoren er der også produkter på vej til alt fra små indlejrede computere til store serverracks, alle baseret på den nye 14-nanometer-teknologi. Hvornår de rammer markedet, kunne Intel ikke fortælle endnu. Problemerne med produktionen af de mikroskopisk små chips har gjort det umuligt at køre en bredside ud med alle slags processorer på én gang.

Læs meget mere om teknologien bag den nye Broadwell-serie hos Ars Technica og hos Anandtech.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>