Klimapanel sætter fuldt blus på advarselslamperne

Udledningen af drivhusgasser steg i perioden 1970-2000 med 1,3 pct. om året. I tiåret fra 2000-2010 var stigningstakten 2,2 pct. – og den accelererende udvikling synes at fortsætte i dette tiår

Det fremgår af udkastet til en ny rapport fra FN’s klimapanel, IPCC, der skal færdiggøres og godkendes på et møde i København i slutningen af oktober. Denne såkaldte synteserapport sammenfatter informationen i de tre delrapporter, som inden for det seneste år er udgivet af tre arbejdsgrupper.

Læs også: Her er de fem årsager til klimaforskernes advarsler

Læs også: IPCC: Mere end 95 procents sikkerhed for, at mennesket skaber varmere klima

Læs også: Klimapanel: CO2 skal hives ud af atmosfæren for at undgå skrækscenarier

Årsagen til accelerationen i udledningen af drivhusgasser skal findes i Kina, som nu står for halvdelen af verdens forbrænding af kul.

Et 127 siders udkast til synteserapporten blev i mandags sendt til regeringer verden over. Dette udkast er lækket til New York Times, Associated Press og Bloomberg.

Disse tre medier kan fortælle, at synteserapporten ikke indeholder afgørende nyt i forhold til rapporterne fra de tre arbejdsgrupper, men der bliver skruet op for retorikken og advarselslamperne.

‘Uden ekstra afbødning og selv med tilpasning vil opvarmningen ved udgangen af det 21. århundrede føre til meget høj risiko for alvorlige, udbredte og irreversible, globale virkninger,’ står der i udkastet.

Rapporten påpeger også, at der nu er identificeret fire gange så store reserver af fossile brændstoffer, som det er sikkert at bruge, hvis den globale opvarmning skal holdes på et acceptabelt niveau. Af hensyn til fremtidige generationer vil det derfor være nødvendigt at lade en stor del af disse reserver forblive i jorden.

Rapporten nævner, at fortsat opvarmning vil bremse den økonomiske vækst, gøre det vanskeligere at bekæmpe fattigdom og forringe fødevaresikkerheden.

Synteserapporten færdiggør den femte vurdering af klimasituationen siden 1990. Over de mange år har IPCC gentaget de samme overordnede pointer med stærkere og stærkere ordvalg baseret på resultaterne af omfattende forskning.

Læs også: Leder: IPCC har udspillet sin rolle – nedlæg det!

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>