»Der ligger en politisk aftale, og det skal DSB bare lære at tage bestik af«

SF’s transportordfører, Karsten Hønge, afviser, at der på nogen måde kan slækkes på aftalen om den model, som skal sørge for, at det kun tager én time at køre med toget mellem Danmarks største byer.

Både Enhedslisten og Dansk Folkeparti har ellers i løbet af ugen lagt luft til timemodellen, fordi DSB har advaret om modellens negative konsekvenser for den øvrige togtrafik.

Læs også: DF: Timemodellen er ligegyldig

»Vi skal holde fast i timemodellen. Det er ubetinget for os. Og vi vil holde de andre partier fast på, at den skal overholdes,« siger Karsten Hønge.

»Jeg har selvfølgelig bemærket, at Enhedslisten og Dansk Folkeparti nu begynder at trække i land. Vi havde også nogle af de diskussioner allerede under togfond-forhandlingerne. Men det er en dårlig idé at begynde at gå på kompromis med timemodellen, for så begynder det at skride: Så kører vi lige pludselig strækningerne på en time plus to minutter, så plus fem, så plus syv minutter,« siger han.

Læs også: Enhedslisten: Positivt, at DSB ikke ligger fast på timemodellen

DSB vurderede i et nyt beslutningsoplæg om fremtidens eltog i tirsdags, at det kan få negative konsekvenser for rettidighed og kundeoplevelser i regional- og intercitytrafikken, hvis man fastholder timemodellens krav om nøjagtig en times rejsetid mellem København og Odense, Odense og Aarhus, Odense og Esbjerg samt Aarhus og Aalborg.

‘Analyserne viser, at timemodellen stort set kan realiseres. En fuld realisering kræver dog, at timemodeltog prioriteres frem for andre tog. Denne prioritering kan have negative konsekvenser for rettidighed og kundeoplevelse i regional- og intercitytrafikken, som bør afdækkes nærmere,’ skriver DSB i beslutningsoplægget.

Læs også: DSB: Drop planen om København-Odense på en time

Dermed stiller DSB i Karsten Hønges optik spørgsmålstegn ved en politisk beslutning, der allerede er truffet.

»Jeg undrer mig over, hvorfor DSB bruger ressourcer på at stille spørgsmålstegn ved det. Der ligger en politisk aftale, og det skal DSB bare lære at tage bestik af. Og så kan de komme med deres oplæg ud fra det,« siger han.

Han udelukker ikke, at DSB’s vurdering kan være korrekt, men han efterlyser en nærmere undersøgelse af de mulige konsekvenser ved timemodellen, ligesom DSB også selv gør.

»Såfremt der er en reel risiko for problemer, skal vi have beregnet, hvad det så vil koste at holde timemodellen, uden at det går ud over rettidigheden og kundeoplevelsen. Vi taler jo om en kæmpe aftale (togfonden, red.), så der kan godt være plads til at finde de ekstra midler, hvis det virkelig er nødvendigt. Men DSB’s vinkel på sagen skal være anderledes. Diskussionen om, hvorvidt vi skal have timemodellen, skal DSB ikke genåbne. De skal indrette sig efter den politiske beslutning,« siger Karsten Hønge.

Læs også: DSB: Fremtidens tog koster 20 milliarder

Han mener, at det kan indvirke negativt på brugen af kollektiv trafik at slække på timemodellen.

»Jeg er også sikker på, at det betyder meget, at man kan tage toget på én time, hvis man som borger i Odense overvejer at tage et job i København. At det hedder én time rent kan have en stor mental betydning for at få folk til at vælge den kollektive trafik,« siger Karsten Hønge.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>