Nasa sender sin enorme Mars-raket på jomfrutur i 2018

En grundig gennemgang af planerne om at bygge en kolossal rumraket, der kan bringe mennesker ud til en asteroide og senere til Mars, er endt med tommelfingeren opad. Cheferne i den amerikanske rumfartsorganisation, Nasa, er trygge ved, at den nye raket kan stå klar i 2018.


Sådan forestiller Nasas tegner sig, at Space Launch System vil se ud, når raketten står klar på affyringsrampen. (Tegning: Nasa/MSFC)

Ved den første opsendelse, der skal ske senest november 2018, skal en ubemandet Orion-rumkapsel løftes ud i en bane langt fra Jorden, skriver Nasa i en pressemeddelelse.

Der er afsat syv milliarder dollars, svarende til 40 milliarder kroner, til at gennemføre jomfruturen for Space Launch System, som raketten kaldes.

Engang i 2030′erne skal rumraketten bruges til at bringe mennesker til Mars. Men før da, i starten af næste årti, er det planen at lade Space Launch System flyve astronauter ud til en asteroide, der i forvejen er indfanget og placeret i omløb om Månen.

Læs også: Nasa sender asteroidefanger i rummet i 2019

Ved første test skal Space Launch System være i stand til at løfte 70 ton. Raketten bliver 98 meter høj, hvoraf de 67 meter er det første rakettrin.

Den vil være i stand til at løfte med en kraft på 37 millioner newton, hvilket er dobbelt så meget som den nærmeste af de nuværende konkurrenter og lidt mere end, hvad den hidtil største raket – den legendarisk måneraket Saturn V – kunne klare.

En kraftigere udgave, der kan løfte op til 130 ton, er også under udvikling. Her bliver raketten 117 meter høj, og den vil kunne løfte med en kraft på 41 millioner newton. Det svarer til motorkraften fra 34 Boeing 747-jumbojets.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>