Mysteriet om vindueslukkeren ‘X’ fortaber sig i fortidens brugergrænseflader

Hvornår dukkede et lille ‘X’ første gang op som symbol for at lukke et vindue? Svaret er faktisk ikke så ligetil, som man skulle tro ifølge blogger Lauren Archer, der i et blogindlæg forsøger at finde frem til oprindelsen til det i dag allestedsnærværende ikon.

X’et dukker op i et populært styresystem første gang i Windows 95, i 1995, og selv da ser det ud til at være en forholdsvis sen tilføjelse i Microsofts udvikling af styresystemet.

Går man længere tilbage, så er der ingen spor af X’et i de grafiske brugerflader, som typisk regnes for at være inspirationen for moderne styresystemer. Der er således intet X til at lukke vinduer i Xerox’ grafiske grænseflade Star, selvom det kunne have været oplagt for et system fra et firma med rigeligt X’er i sit navn.

Det ældste grafiske styresystem med et X, som Lauren Archer har fundet frem til, var Ataris TOS 1.0 fra 1985. Hvor inspirationen til at bruge X’et netop hér stammer fra er imidlertid uvist. Bogstavet X er nemlig ikke blevet brugt til at lukke eller afslutte programmer tidligere, men måske skal svaret findes i Ataris japanske forbindelse, for X’et kan også findes på Playstation-controlleren, som så dagens lys i slutningen af 1994, altså før Windows 95. I japansk kultur har O og X nemlig været symboler for ‘ja’ og ‘nej’, eller korrekt/ukorrekt.

Læs hele historien om X i de tidlige grafiske brugerflader.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>