Statens Serum Institut: Derfor er der ingen ebola-vaccine

»Der er så mange stammer og grene af ebola-virus, at det ikke er sikkert, at den vaccine eller anden medicin, du har udviklet mod et udbrud, virker mod det næste.«

Sådan lyder det fra overlæge og afdelingsleder i mikrobiologisk diagnostik og virologi under Statens Serum Institut, SSI, Anders Fomsgaard.

Læs også: Dansk biotekselskab udvikler vaccine mod ebola

Ebola-viruset er et RNA-virus, som er en gruppe af vira, der varierer og deler sig hurtigt. Ebola har fem identificerede hovedstammer, opkaldt efter de lokaliteter, hvor de er opdaget: Zaire, Sudan, Bundibugyo, Tai Forest og Reston. Den sidste kan smitte mennesker, men er indtil videre kun fundet i aber.

»Og i hver af disse stammer opstår der hele tiden nye grene af virusset. Du kan nærmest sige, at der opstår en ny gren, hver gang der er et udbrud,« siger Anders Fomsgaard.

Læs også: WHO: Vi har undervurderet ebola-udbruddet groft

Sandsynligvis er den eksperimentelle vaccine, som de canadiske sundhedsmyndigheder netop har sendt til WHO, rettet mod Zaire-stammen, som var skyld i sidste udbrud. Derfor er det ikke sikkert, at den virker denne gang, hvor virusset altså er udbrudt i et helt nyt område af Afrika.

Mange af de vira, der forårsager sygdomme hos mennesker og dyr, er RNA-virus. Det gælder blandt andet virusfamilier, som omfatter hepatitis c-virus, HIV-virus, polio-virus og kan almindelig influenza-virus.

Optimale betingelser for vaccine nu

»Men mens mange er disse vira er velkendte og velstuderede, har ebola-viruset både været langt væk fra vores del af verden, og samtidig har udbruddene været ganske små, uforudsigelige og relativt hurtigt overståede,« siger Anders Fomsgaard, og fortsætter:

»Udviklingen af en ebola-vaccine tager måske 5-10 år, og den kan altså kun testes, når der er et udbrud over længere tid. Det er først nu, at vi har de optimale betingelser.«

Læs også: Forskere: Derfor deaktiverer ebola kroppens immunforsvar

Anders Fomsgaard tror derfor, at udviklingen af ebola-vacciner og anden medicin kommer til at gå meget hurtigere nu, end vi hidtil har set.

»Vi har en sygdom, der er ude af kontrol og endnu ikke har toppet. Samtidig har WHO sammen med eksperter, de forskellige landes sundhedsmyndigheder, etiske komiteer og så videre besluttet at afvige fra de gængse regler om test af eksperimentel medicin. Vi skal nok få nogle resultater nu,« siger han.

Anders Fomsgaard vurderer, at epidemien vil vare endnu et halvt år, og mens den har potentiale til at brede sig til hele Afrika syd for Sahara, skal vi ikke frygte mere end nogle få tilfælde i Europa.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>