Undersøgelse: Stort set alle populære apps spionerer på dig

En engelsk talemåde – og flere Version2-læsere – vil vide, at ‘there’s no such thing as a free lunch’ – eller på lidt mindre billedskabende dansk: alting har sin pris. Og det har apps til smartphones også.

Det er ikke nogen hemmelighed, at mange af dem er finansierede via reklamer. Det er imidlertid også udbredt, at apps til både Android og IOS indsamler oplysninger fra brugernes telefoner og deler dem med tredjeparts reklamenetværk. Det skriver Infoworld på baggrund af en ny undersøgelse fra sikkerhedsfirmaet Appthority.

Firmaet har analyseret cirka 400 af de mest populære apps fra både Google og Apples distribueringsplatforme. Og her har Appthority fundet frem til, at hovedparten af programmerne indsamler data om brugernes placering, kontakter og kalenderoplysninger. De færreste apps indeholdt dog decideret malware. Populariteten er opgjort ud fra, hvor mange gange en applikation er blevet downloadet.

Ifølge undersøgelsen var der stort set ingen forskel på, hvilken platform app’en kommer fra, når der er tale om ‘gratis’-apps. Men:

»… betalte iOS-apps indsamler overraskende mere data og deler disse informationer med flere tredjeparter end Androids betalingsapps, hvilket gør iOS en smule mere risikabelt end Android. Samlet set ligger gratis-apps i den mest risikable kategori, og de udviser den mest risikable adfærd på tværs af platforme.«

Risikabel adfærd opgør undersøgelsen til eksempelvis at være, når en app tilgår telefonens adressebog, placering eller IMEI-nummeret på telefonen. I vurderingen af om apps udviser risikabel opførsel, har Appthority også set på, hvor de indsamlede data havner. Eksempelvis om de bliver sendt til reklame-netværk eller sociale-netværk.

99 pct. af de mest populære gratis-apps udviste ifølge undersøgelsen en risikabel adfærd, både for Android og iOS. Blandt de mest populære betalings-apps udviste 78 pct. risikabel adfærd for Android, mens tallet var 87 pct for iOS.

»En af hovedårsagerne til, at app-udviklere anvender app-tracking er for at generere en sideindtægt ved at dele app-brugerdata med reklamenetværk og analyse-selskaber. I nogle tilfælde, særligt med gratis-apps, bliver udviklerne betalt ud fra mængden af data, de indsamler og deler om brugerne,« oplyser Appthority.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>