Verdensrekord: Elbil kørte 500 km med fart på 100 km/t

Australske ingeniører har brudt grænserne for, hvad soldrevne elbiler kan opnå. Det er vel at mærke sket med en bil, som de forventer klar til de australske veje om et år.

Bag bilen eVe står et hold af ingeniører og studerende fra University of New South Wales, der går under navnet Sunswift. Det har en lang række eksperimentalbiler bag sig. Holdet blev især kendt i starten af 2011 for en kakkelbordslignende bil kaldet Sunswift eVe, der kørte 88,7 kilometer i timen udelukkende på solceller.

Læs også: Kakkelbords-lignende soldrevet elbil slog rekord: 88 km/h

Men på de sidste fire år har den trehjulede, usikre, kakkelbords-lignende bil udviklet sig til et mere klassisk biludseende og taget et teknologisk tigerspring.

Med solceller kan eVe køre 800 km

På et testbane, Australian Automotive Research Center, i Victoria kørte bilen for nylig 500 kilometer med en gennemsnitsfart på 100 kilometer i timen på kun én opladning. Dermed slog australierne den tidligere verdensrekord på 73 km/h, der blev sat i 1988.

Opladningen af eVe kan klares med en helt almindelig ledning i stikkontakten, men den næsten fem meter lange eVe er også belagt med fire kvadratmeter solceller og mulighed for at koble yderligere to kvadratmeter på.

Under testet i Victoria var alle solceller dækket til for at teste bilens evner fra den 60 kilogram tunge batteripakke, der leverer 16 kWh ved 160 V. Eftersom bilens motor, der er fremstillet af det australske videnskabscenter CSIRO, kun forbruger energi svarende til en brødrister, så kunne eVe altså tilbagelægge en afstand, der er længere end turen fra København til Berlin (437 km, hvis man tager færgen). Havde Sunswift fjernet dækket fra solcellerne, kunne bilen have kørt videre til Amsterdam (800 kilometer) og nået tophastigheder på 140 km/h.

Selvom eVe nok ligner en almindelig bil mere end sine forgængere, så er den stadig bygget meget eksperimentel med tynde kulfiberplader og små hjul. Vægten er også en fjerdel af en almindelig bil. Men nu arbejder Sunswift på at få den ud af kravlegården på forskningscentret i Victoria, hvor den måtte tilbagelægge de 500 kilometer ved at køre rundt og rundt på en 4,2 kilometer lang cirkelbane.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>