Version2 guider: Sådan vælger du den bedste smartphone

Mit arbejde betyder, at jeg jævnligt bliver spurgt til råds af familie, venner, kolleger og fremmede nede på havnegrillen om, hvilken gadget de skal vælge. Det er langt fra altid, de følger mine råd, for ofte vil de bare have bekræftet, at den, de har forelsket sig i, er den rigtige.

Nu skriver DR så noget om, at vi snyder os selv, når vi køber smartphones. Det er der ingen tvivl om, men i stedet for, at jeg bare brokker mig højlydt over smartphone-frådseri, så vil jeg give mine konstruktive råd. I know, so out of character.

For visse læsere er det følgende en ualmindelig lang liste af selvfølgeligheder og for andre vil det være som en ‘DB2 RULES’ t-shirt til Oracle Open World, men så kan den bruges til at udlevere til dem, der måtte plage jer efter smartphone-råd. Det kan så godt være, at de giver op over for en tekst, der er næsten lige så lang som en frame-by-frame-analyse af Hobbitten Part II, men til dem vil jeg sige: Køb nu bare den iPhone, dit rige (slettet af redaktionen).


Foto: Jesper Stein Sandal

Din smartphone holder ikke så længe som du tror

Jeg er på smartphone nummer fire siden 2008. I gennemsnit har mine telefoner holdt mindre end to år, før de er blevet udskiftet. Og årsagerne? Den første var af den gamle generation af smartphones, som var god til mails, men ikke til browsing. Den næste var første generation af de nye smartphones, og den blev hurtigt glemt af producenten, når det gjaldt softwareopdateringer, hvor de sidste havde gjort den ulideligt langsom. Afløseren for dén telefon holdt længere, indtil USB-stikket knækkede.

Regn ikke med, at din smartphone holder mere end halvandet år. Holder den to år, så er du kommet ud med et plus i regnskabet, godt for dig, men regn med halvandet år, når du skal vælge telefonen.

Pris pr. måned: En levetid på 18 måneder betyder, at du for 100 kroner om måneden kan få en telefon til 1.800 kroner. 200 kroner giver dig en telefon til 3.600 kroner og så videre. Den billigste iPhone 5S vil koste dig 300 kroner om måneden.

300 kroner svarer til næsten en uges forbrug af Nørrebro-pizzaer, lidt mindre i provinsen. Eller 30 no-name granatæbleshots. På et år bliver det til 360 shots, svarende til en mere end halvfuld gulvspand med dejlig granatæblesprut. En iPhone koster altså det samme som en spandfuld shots.

(Illustration ikke fundet)

De fleste smartphones kan det samme

Forskellen på en moderne smartphone til omkring 1.000 kroner og en smartphone til omkring 5.000 kroner er mindre, end producenterne vil have dig til at tro. Alle telefoner kan gå på Facebook eller søge på Google eller Bing efter, hvilken film det nu var hende dér også var med i.

Forskellene ligger hovedsageligt i mængden af indbygget lagerplads, skærmopløsningen og kvaliteten af kameraet.

Der kan også være en mindre forskel i generationen af processor og andet teknisk lir, som kan påvirke batteritiden, men det er umuligt at forudse alene ud fra de tekniske specifikationer.

Lagerplads: Du skal hovedsageligt bruge lagerplads til tre ting: Spil, musik og ting, du optager med kameraet. Så hvis du er storforbruger af én af de tre ting, så skal du vælge en telefon, som har mere end 16 gigabyte lagerplads eller mulighed for at udvide med et hukommelseskort.

Er din smartphone først og fremmest en telefon med mulighed for at bruge sociale medier, e-mail og webbrowsing, så er lagerpladsen ligegyldig. Der er nok.

Skærmopløsning: Der er absolut ingen grund til at gå op i skærmopløsningen. Høj opløsning er lækker, men på moderne telefoner er forskellen ikke pengene værd.

Kameraet er den afgørende faktor

Forskellen mellem de billigste og de dyreste telefoner ligger hovedsageligt i kameraet. Det er her, du kan mærke en forskel. Men det også her, du skal være ærlig over for dig selv: Tager du rent faktisk fotos, der kræver et godt mobilkamera?

Selv de bedste mobilkameraer tager kun hæderlige billeder. En lillebitte linse og en lillebitte sensor kan kun fange en begrænset mængde lys og dybde i et foto, så selvom du kan komme langt med de gode mobilkameraer, så udretter de ikke mirakler.

Et godt råd fra fotografer er desuden, at man skal tage fotos på de betingelser, som det kamera, man har til rådighed, dikterer. Derfor kan man tage fede billeder med en billig telefon, hvis man kender kameraets begrænsninger og forstår at udnytte dem.

Og det fører så til det vigtigste: Du bliver ikke superfotograf af at eje et dyrt kamera. Teknikken kan hjælpe dig, men øvelse og viden om komposition og fotografiske teknikker er langt vigtigere.

Og du bliver heller ikke til ‘Godly Master of Instagram’, bare fordi der sidder et fedt kamera i din telefon. Den skal op af lommen, før der sker noget, så hvis du er typen, der glemmer at tage billeder, så skal du ikke spilde penge på kameraet.

Du slipper ikke for research

Jeg læser så mange tech-artikler hver dag, at jeg kan være ved at brække mig over nyheder om, at nu kommer Samsung Galaxy S5 Compact Mini Extreme Kanye West Edition i en lidt anden nuance af pink. Og alligevel har jeg ikke overblik over smartphone-markedet på noget givet tidspunkt.

Der findes glimrende websteder – også på dansk – som ikke laver andet end at teste telefonerne. Tjek deres nyeste anmeldelser, sammenlign et par stykker af den samme model og se, om dens fordele og ulemper er noget du kan leve med. Se eksempelvis anmeldelserne hos Meremobil.dk, Mobilsiden.dk eller Lyd og Billede.

Hold især øje med datoen for anmeldelsen. Er den fra sidste år, så er telefonen måske billig i dag, men du risikerer også, at det om et år er slut med opdateringer.

Prissammenligninger er ok

Prisen bør være den afgørende faktor. Lad være med at købe en mobiltelefon, der er for dyr. Du kommer til at bruge flere penge, end du regnede med, og det er ok, men lad være med at bruge for mange penge. Sider til prissammenligninger kan være fine, men brug dem kun som en rettesnor.

Som hovedregel vil jeg fraråde at købe en mobiltelefon med et abonnement. Medmindre du er løbet ind i et usædvanligt godt tilbud, så kommer du til at betale mere for telefonen og abonnementet, end du ville, hvis du købte de to særskilt.

Det er muligt, du får et tilskud, men hvad hjælper det, når du betaler en formue for fri taletid og reelt kun taler 20 minutter om måneden med den lokale pizzamand. Hvis du ikke kværner konstant i telefonen eller ser live tv på din 45 minutters togtur hver vej til og fra arbejde, så kan et af de dyre abonnementer aldrig betale sig.

Vælg i stedet en billig pakke til maksimalt 130 kroner om måneden fra et billigt selskab, og køb telefonen i løssalg – eventuelt gennem teleselskabet, men uden binding.

Du får mere for pengene i dag

Den gode nyhed er, at du i dag kan få gode telefoner til overkommelige priser. Det kræver, at man gør sit forarbejde for at kunne skille det billige bras fra den gode handel. Samsungs modeller kan – efter mine personlige erfaringer – være en jungle. Hvis du ikke går efter topmodellerne, så vælg kun en model, du har fået personlige anbefalinger af eller endnu bedre selv har haft i hånden et stykke tid.

I stedet bør du se på nogle af de kinesiske producenter, som efter et par år med ubrugelige telefoner har fundet opskriften på at kunne levere en telefon til under 2.000 kroner, som ikke føles som en tur i rickshaw trukket af vinbjergsnegle. Men Huawei og kompagni kan stadig være et minefelt. Lyt til anmelderne og glæd dig derefter over de mange penge, du har sparet.

Nokia/Microsoft kan også levere en billig telefon, der fungerer, og app-manglen er ikke så udtalt, som den var for et år siden. Der er dog stadig især et par populære danske apps, som er fraværende. Som ren smartphone er det dog hér, man lige nu kan få mest for pengene.

Apple er næsten aldrig en god handel, hvis du selv skal betale gildet. Har din arbejdsgiver masser af penge, så trygl da endelig din chef om en iPhone, men ellers er iPhone kun for de rige og for kviklånssegmentet. Undtagelsen er, hvis du allerede er iPhone-bruger og dermed er bundet til Apples tjenester, eller hvis du bruger telefonen som spilkonsol.

Er du vild med Android og Googles tjenester, så tag et ekstra kig på Nexus-serien, som er den nyeste Android uden for meget fyld. Med få undtagelser har det været gode køb.

Nå ja, og så behøver jeg vist ikke nævne, at du skal holde dig fra afbetalingsordninger med dæmoniske renter og gebyrer, og at du kun skal købe en dyr tillægsforsikring, hvis du er på telefon nummer tre, der har været en tur i ‘vaskemaskinen’.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>