29-årig dansker får 300 mio. kr. til at investere i it-iværksættere

»Der er for mange iværksættere i Danmark.«

Det kontroversielle statement kommer fra den unge investor Mads Faurholt-Jørgensen. Man skulle ellers tro, at den tidligere iværksætter, der blandt andet har været en af de øverste chefer i verdens tidligere hurtigst voksende virksomhed Groupon, ville være fortaler for, at flere danskere kastede sig ud i livet som selvstændig.

»Jeg synes, vi skal være færre, der går efter større ting. Vi har ikke brug for flere hobbyprojekter i Danmark,« siger han.

Mads Faurholt-Jørgensen har været med til at starte virksomheden Nova Founders Capital, der i dag har fået knap 300 mio. kr. fra en af Asiens store investeringsgrupper Pacific Century Group. Pengene skal han bruge til at investere i it-iværksættere fra hele verden med potentiale til at blive den nye Jeff Bezos eller Jack Ma, som han selv formulerer det.

Og han har også øjet rettet mod Danmark:

»Jeg ville med glæde ansætte den næste danske CTO i et hvilket som helst land i verden, men det kræver også, at man er villig til at flytte ud,« siger den 29-årige direktør til Version2.

Nova Founders Capital er en såkaldt inkubator, der ikke bare investerer i nye virksomheder, men også blander sig i selve forretningsplanerne og sammensætter nye hold af it-iværksættere, som selskabet mener passer sammen. De knap 300 mio. kr. vil især gå til at opbygge og udvikle finansielle teknologivirksomheder (FinTech).

»Det er det største forretningsområde på internettet, som er tilbage på markedet i verden. Der er ingen tvivl om, at den næste billion dollar opportunity kommer fra den finansielle sektor,« siger Mads Faurholt-Jørgensen.

Kom ind på MIT som 20-årig med middelmådigt snit

Når Mads Faurholt-Jørgensen leder efter personer, der kan ruske op i den etablerede finansbranche, så er det ikke langt fra hans egen historie, der – med fare for overforenkling – handler om at skille sig ud og tænke anderledes.

Allerede i en tidlig alder opdagede han, at de fleste mennesker konkurrerer på de samme parametre. Da han læste til en HA i Almen Erhvervsøkonomi på Handelshøjskolen lærte han at udnytte det til sin fordel.
Mens hans medstuderende kæmpede om at få de højeste karakterer, gik han i den helt anden grøft og blev den studerende, der gennemførte studiet på den korteste tid nogensinde. Normalt tager det tre år at blive færdig med bachelorgraden, men han gjorde det på kun et år og ni måneder.

Hvordan?

Han tilmeldte sig til både andet og tredje studieår samtidigt og læste i sommerferien. Derudover arbejdede han sideløbende som fuldtidssælger hos Viasat.

»Hvis du går efter det højeste karaktersnit, så er der kun én måde, du kan skille dig ud på. Så jeg sagde i stedet til mig selv: Lad mig gøre det skørere end andre og skille mig ud ved at gøre det hurtigst muligt. Jeg tror altid på den der med, at »there’s less competition in the impossible«,« siger han.

Den samme filosofi brugte han også til at få arbejde i en kapitalfond som 20-årig og samme år blive optaget på det eftertragtede Massachusset’s Institute of Technology (MIT), på trods af middelmådige karakterer fra Handelshøjskolen.

»Gennemsnitsalderen på MIT’s MBA-skole er 29 år. Der var ikke andre, der var så skøre at søge, når de var 20 år gamle, og det syntes de, tror jeg, var ret unikt,« siger han og uddyber:

»Det handler om at gøre noget, som andre folk ikke troede var muligt. Jeg tror, det påvirker folks opfattelse af en – de sætter et varemærke på dig, så folk tror, du kan et eller andet. Det siger jeg ikke nødvendigvis, at jeg kan, men der var i hvert fald ikke andre, der prøvede at gøre de ting, jeg gjorde.«

It-iværksættere, tag et skuespilkursus!

Efter de to år på MIT flød det ind med jobtilbud til den unge dansker, der endte med at sige ja til en stilling hos konsulentfirmaet McKinsey i Schweitz.

Det varede dog ikke mere end et par år, før Mads Faurholt-Jørgensen sagde op for at kaste sig ud i livet som selvstændig. På MIT havde han stiftet bekendtskab med folk fra Silicon Valley, og det blev her han for alvor fik øjnene op for internetbaserede forretninger.

»Jeg startede en eCommerce-butik…« siger han og tøver med at fuldføre sætningen.

»…inden for hårprodukter.«

Han griner og fortsætter: »Ja, jeg prøvede at holde det tilbage.«

Siden erfaringen med hårprodukterne er der dog sket en hel del med karrieren.
Som 25-årig blev han chef for Groupon’s asiatiske afdeling med mere end 3500 medarbejdere under sig. Hans nuværende firma Nova Founders Capital har på to år fået 400 medarbejdere, og det regner han med er fordoblet inden for det næste år. Erfaringerne har lært ham at stå frem og motivere folk, hvilket han også mener er noget, som it-folk, der gerne vil være iværksættere, bør lære.

»Du bør udvikle de personlige ledelsesegenskaber, hvis du vil starte egen virksomhed. Der er der nogle, der vælger at tage noget så skørt som kurser i improviseret skuespil, for ledelse er langt hen ad vejen skuespil – at få folk til at tro på en model,« siger Mads Faurholt-Jørgensen og forklarer, hvilke it-folk han efterspørger:

»Der er ingen tvivl om, at hvis du kan finde it-person, som er en god leder, detaljeorienteret og har forretningsforståelse og showmanship omkring koden, så kan de få mit personlige nummer. De er rigtig svære at finde,« siger han.

Kan du bruge it-folk til brede positioner?

»Ja, it-folk er de bedste projektledere i verden, fordi de lærer om agile development, scrum og en mia. andre ting, som man også kan bruge på andre processer som marketing eller forretningsudvikling. Men det kræver, at personligheden og lysten er til det.«

Tilbud til danske it-folk med en selvstændig i maven

Nova Founders Group planlægger i øjeblikket at investere i den danske it-virksomhed Samlino, der sammenligner forskellige finansielle ydelser for forbrugeren.

Og det er netop i denne branche, at Mads Faurholt-Jørgensen ser store muligheder. Han er i øjeblikket i gang med at starte flere internetbaserede forsikringsselskaber op, først på det asiatiske marked, men tilføjer, at »det kan godt være, det kommer til Danmark«.

»Forsikring er en branche, der ikke er lavet om i mange år. Det er enormt interessant, hvis du kan gå ind på forsikringsmarkedet og tage det tilbage til hvor, det kommer fra,« siger han og forklarer sin model for fremtidens forsikringer:

I stedet for at lade en stor forsikringsvirksomhed bruge en stor del af forsikringspræmien til blandt andet markedsføringsomkostninger, foreslår Mads Faurholt-Jørgensen, at man laver mindre sociale forsikringsklubber på nettet, hvor folk forsikrer hinanden og deler overskuddet.

»Det betyder både, at du er mindre tilbøjelig til at snyde forsikringsselskabet, fordi du ved, at det er dine venner, der mister på det og ikke en fjern forsikringskoncern. Og så kan du vælge kun at forsikre de venner, du stoler på og ikke ham, der kører fuld hver fredag,« siger han og henvender sig til Version2’s læsere:

»Jeg siger det bare, så der er nogen af jeres læsere, der kan ringe og bygge det med mig. Jeg har ikke tid til selv at gøre det lige nu,« siger han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>