80 bar gasledning løber under kanalbyprojekt

Københavns plan om at anlægge en kanalby med 2400 boliger og 1600 arbejdspladser på ti kunstige øer ud for Enghave Brygge kolliderer med Energinets store gasledning, som i dag er ført ret ind til værket under en af de planlagte kunstige øer.

Derfor er Energinet i gang med at projektere en ny ledning til det gasfyrede kraftværk, fortæller Nina Vendelbo, Energinets projektleder på den nye gasledning.

»Den nye, knap 1.800 meter lange ledning bliver i stedet ført fra Nokken og på bunden af Frederiksholms og Belvedere Kanal, dvs. i mellem to og ni meters dybde, hvor den bliver beskyttet af et tykt lag beton. Projektet skal efter planen VVM-screenes sidst på året, for By & Havn, der vil udvikle Enghave Brygge, vil gerne have den færdig hurtigst muligt,« siger hun.

»Vi er enige med By & Havn om, at gasledningen jo ikke kan ligge under boligerne. Så nu kigger vi på løsninger på, hvordan vi kan føre en ny ledning, der kan forsyne H.C. Ørstedsværket med gas, derhen.«

De fleste løsninger handler om at trække gasledningen ind igennem Frederiksholms og Belvedere kanaler og bagom ind til værket, oplyser hun.


Gasledningen Energinets eksisterende gasledning til H.C. Ørestedsværket er trukket fra Nokken, går på tværs af havnen og bliver ført i land på hjørnet af den tidligere kullagerplads, hvor den ville komme ind lige under en af de kunstige boligøer, som Enghave Brygge-projektet består af. (Foto: Martin Macnaughton, Orbicon).

Læs også: Støj fra H.C. Ørstedsværket kan genere ny kanalby

Endnu er projektet, ifølge Nina Vendelbo, meget lidt konkret. Hverken linjeføring, tryk eller rørets dimensioner ligger fast. Det gør derfor heller ikke sikkerhedsafstanden, der både afhænger af rørtype og tryk, men den bliver formentlig omkring 10 meter.

»Vi ser på, hvad det fremtidige behov er på H.C. Ørstedsværket og overvejer at sænke trykket. Jo lavere tryk, desto mindre dimensioner og kortere sikkerhedsafstand. Og vi skal jo ikke bygge større, end behovet er,« siger hun,

Den nuværende ledning, der er ført under jorden helt hen til værket, har et tryk på 80 bar og er 300 mm i diameter. Muligvis skal den nye ledning bare klare et tryk på 55 bar og have en diameter på helt ned til 150 mm.

»Den nuværende ledning er ikke engang 20 år, så det var ikke planlagt at anlægge en ny. Gasledninger lægger vi meget sjældent om på grund af alder. De er designet til at leve mellem 30 og 50 år,« fortæller Nina Vendelbo.

Om det bliver Energinet eller By & Havn, der skal betale det tocifrede millionbeløb, forhandler de om.

Når borgerrepræsentationen i løbet af efteråret har vedtaget lokalplanen, kan man gå i gange med anlægget af kanalbyen, der kommer til at ske i flere etaper over en periode på fem-ti år med tre forskellige bygherrer.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>