Analyse: Storebæltsbroen giver samfundet 379 milliarder kr. i overskud

Storebæltsbroen er en god forretning for Danmark. Den kostede 21,4 milliarder kroner at bygge i 1998-priser, men det er ingenting i forhold til, hvad den kommer til at tjene ind.

Det viser en ny analyse fra Transportministeriet, som ifølge Jyllands-Posten er den første af sin slags, der er udført siden åbningen i 1998.

Ifølge avisen vil broen i sine første 50 år give 379 milliarder kroner i samfundsmæssige gevinster. Hovedparten skyldes, at danskerne kommer hurtigere frem. I alt 289 milliarder kroner sparer erhvervslivet og de private rejsende, der krydser broen, frem for at bruge tid på at tage en langsommere færge.

Læs også: Trafikforsker: Ny øresundsforbindelse er en god forretning

Alene i år medfører broen besparelser på 35,5 mio. persontimer.

»De fleste danskere har haft på fornemmelsen, at Storebæltsforbindelsen er meget vigtig for Danmark, for vores økonomi og for vores samfund. Nu kan vi se sort på hvidt, at det faktisk er rigtigt,« siger transportminister Magnus Heunicke (S) til Jyllands-Posten.

Siden forbindelsen åbnede, er antallet pendlere steget markant. Antallet af personer, som pendler mellem Trekantsområdet og Fyn til Sjælland og omvendt er steget med 72 procent i årene 1998 til 2011.

Læs også: Femern-kritiker: »Folk, der åbner munden, kan ikke finde arbejde i Danmark bagefter«

»Denne analyse viser, at det var en god investering at bygge Storebæltsforbindelsen. Det var et markant godt projekt,« siger Mogens Fosgerau, professor i transportøkonomi på Danmarks Tekniske Universitet, DTU, til Jyllands-Posten.

Brian Gardner Mogensen, analysechef hos den rådgivende ingeniørvirksomhed Grontmij, kritiserer dog over for avisen, at analysen sammenligner prisen på en færgebillet i 1998 med prisen på en tur over broen i dag. Han mener blandt andet, at hvis man i stedet benyttede tal for, hvad færgebilletten ville koste i dag, ville det give en mere korrekt konklusion.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>