Anklagers it-fremmedhed vækker bekymring i hackersag

»Som Superman har det med kryptonit.«

Sådan beskriver anklageren, vicestatsadvokat Anders Riisager, i den hidtil største hackersag herhjemme sit forhold til computere. I sagen mod svenske Gottfrid Svartholm Warg og danske JT, der blev indledt i sidste uge, har han gjort meget ud af at fortælle de seks nævninge og tre dommere, at man ikke behøver at være it-ekspert for at forstå, hvad der er op og ned i sagen.

Version2 har tidligere beskrevet, hvordan Anders Riisager i retten har givet udtryk for, at hackersagen, hvor de to personer står anklaget for omfattende dataindbrud i offentlige registre hos CSC, ikke kræver særlige it-kundskaber at bedømme.

Det er der dog delte meninger om.

It-advokat Martin Von Haller Grønbæk ser et klart behov for at have it-viden til rådighed i sager som den aktuelle.

»Lige meget fra hvilken vinkel man måtte se på de her ting, kræver det en fundamental forståelse af det materiale, man ser på. På linje med, at hvis man ikke taler dansk, så kan man ikke få noget ud af en stak dokumenter, der er skrevet på dansk,« siger han til Version2.

Sagen om hacking af CSC’s mainframe har et væld af tekniske detaljer. Derfor har Anders Riisagers udtalte forhold om, at han ikke forstår sig på it, også skabt bekymring – blandt andet i debattrådene her på Version2. Bekymringen er for eksempel afledt af, at vicestatsadvokaten ikke vil forholde sig til, at computeren, som efter alt at dømme blev brugt til at hacke CSC’s mainframe, har fem brugerkonti.

Også på Twitter møder anklageren mistillid – som i dette tweet fra Henrik Chulu, der er medstifter af den it-politiske tænketank Bitbureauet.

Pas på med forsimplinger

Martin Von Haller Grønbæk, der er certificeret it-advokat, advarer imod, at man forsimpler de komplekse problemstillinger, som opstår i sager som den, der udspiller sig i Retten på Frederiksberg.

»Der er en tendens til at lade sig overbevise af nogle forenklede argumenter, som tager udgangspunkt i en verden, man kender. Som for eksempel hvis nogen kalder det tyveri at tage en kopi, fordi man ikke er klar over, at man ikke stjæler noget ved at tage en kopi, for originalen er der stadig,« forklarer advokaten.

Læs også: Anklager i hacker-sagen: At retweete en artikel svarer til selv at have skrevet den

Han fremhæver, at det kan være problematisk for retssamfundet, hvis anklagemyndigheden ikke forstår feltet til fulde. Det kan være inden for biotek og hacking såvel som et hvilken som helst andet kompliceret område. Risikoen er, at den komplekse bevisbyrde ikke kan løftes.

»Samfundet har en interesse i, at anklagemyndigheden er it-mæssigt velbevandret for at kunne starte og løfte sager mod mulige kriminelle. Hvis man ikke har den viden, er det mere sandsynligt, at der er ting, der slipper under radaren,« siger Martin Von Haller Grønbæk.

Misforståelser kan rettes

Omvendt behøver en anklager i en sag generelt ikke at være ekspert i et fagfelt, mener professor i it-ret Mads Bryde Andersen.

»Enhver advokat, der fører en sag om noget teknisk kompliceret, er nødt til at sætte sig ind i stoffet. Men man behøver bestemt ikke at have en akademisk grad eller en uddannelse i it,« siger han.

Mads Bryde Andersen vil ikke udtale sig om den konkrete anklagers evner eller it-kompetencer. Men han fremhæver, at anklagere altid sætter sig ind i stof fra sag til sag, og at eventuelle misforståelser kan rettes undervejs.

Læs også: Tor-bagmand skal vidne i dansk hackersag

»Som anklager må man forberede sig så godt, som man nu kan, og bruge de eksperter, man har til rådighed. Det er vilkårene for en anklager. Hvis der opstår misforståelser, er der et apparat tilstede, som kan rette dem. Det kan forsvaret for eksempel gøre. Sådan er systemet indrettet,« siger han.

Professoren understreger, at eventuelle misforståelser ikke betyder, at en sag er i utrygge hænder, men derimod er en forventet del af alle komplekse sager.

Retssagen mod svenske Gottfried Svartholm Warg og danske JT genoptages i dag, hvor JT, der er beskyttet af navneforbud, forventes at vidne for første gang. Også den amerikanske computerekspert Jacob Appelbaum, der skal forklare, hvordan Wargs computer kan være blevet fjernstyret til at hacke CSC’s registre, skal efter planen vidne i dagens retsmøde.

Version2 er til stede i Retten på Frederiksberg.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>