Banedanmark: Vi graver altså ikke hele Svanemøllen Station op

Blot tre år efter at et skybrud sidst fyldte Svanemølletunnelen med vand, skete det natten til søndag igen.

Årsagen er at togtunnelen udgør områdets absolutte lavpunkt. Derfor vil al overskydende vand strømme ned og lægge sig dér, fuldstændig som tilfældet er for Lyngbyvejen, forklarer Banedanmarks tekniske direktør, Søren Boysen:

»Svanemøllen og vores tunnel på Svanemøllen ligger meget lavt. Der er næsten ti meter ned til bunden af vores tunnel. Ligesom Lyngbyvejen, der også tager al vandet fra et meget stort område, afvander vi fra det absolut laveste punkt.«

Det problem kan blive uforholdsmæssigt dyrt at anlægge sig ud af, fastslår han:

»Et projekt, hvor vi graver hele Svanemøllen Station op og lægger et tunnelrør til vandafledning nedenunder, er indtil videre ikke indgået i vores overvejelser. Det vil være meget dyrt,« siger Søren Boysen.

Læs også: Nye riste og åbne kloakker reddede det indre København under skybruddet

»Men vi vil arbejde videre med at forbedre adgangen til vores pumper, der i dag er placeret ude mellem sporene. Dér har vi en pumpebrønd, som stikker langt ned under sporene i Svanemølletunnelens dybde. Det er den, der samler alt vandet op, men den kan ikke komme af med vandet, fordi alle vandledninger bliver overfyldt. Vi vil arbejde videre med muligheden for at aflaste området,« forklarer Søren Boysen.


Pumperne blev først brugt på Enghave station, inden de blev sat på arbejde med at tømme togtunnellen ved Svanemøllen Station. Foto: Christoffer Regild/Banedanmark

Hvad kan I ellers gøre for at undgå flere oversvømmelser?

»I forhold til Svanemøllen har vi koncentreret os om at lave beredskabsplaner, hvor vi sammen med de relevante myndigheder har identificeret, hvilke kloakker vi skal bruge, når vi begynder at pumpe. Desuden har vi lavet en beredskabsaftale med en entreprenør, ikke kun for Svanemøllen, men over hele landet, så pumpeberedskabet bliver kørt hen, hvor der er regnvarsel. Pumperne blev først brugt på Enghave station og så på Svanemøllen, hvor de havde tømt tunnelen omkring midnat i går.«

»Vores indsats vil primært være at styrke og optimere vores beredskab. Desuden skal vi i dialog med Hofor om, hvilke vandafledninger Hofor og kommunen laver, for at finde ud af, om vi kan drage nytte af det,« forklarer han.

Siden oversvømmelserne på Østerport og Svanemøllen i 2011, der medførte store følgeskader på transformerstationer, relæhytter og sikringsanlæg, har Banedanmark gjort en del for at undgå gentagelse, mener Søren Boysen:

»Sidst skyldtes et af de store udfald, at der løb vand ind i selve banehuset og beskadigede strømforsyning og nogle centrale servere i vores administrationsbygning. Men i mellemtiden har vi flyttet teknikken lidt længere væk. Derfor varede det ikke så længe, efter at vandet var væk, før der igen kunne køre tog,« siger Søren Boysen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>