Blog: Elementary OS – dit næste Linux-valg?

I dette blogindlæg ser jeg nærmere på et interessant valg af Linux-variant: Elementary OS, der tilbyder en enkel men lækker brugergrænseflade.

Brugergrænsefladen på min computer betyder meget for de fleste af os (og ikke et ord om Windows 8.x) . Indenfor Linux er der Ubuntus Unity, som mange er ved at lære at leve med. Et stort alternativ er KDE, som har udviklet sig evolutionært gennem mange år – og desværre tabt mange tilhængere omkring KDE4. Gnome, tja – jeg forstår ikke de sidste års udviklingsretning. Derfor er det skønt at se Elementary OS, som kommer ind med friske øjne og tilbyder en ny grafisk stil.

Elementary OS bygger på Ubuntu, men den hårde fokus på Unity er taget ud og erstattet med med “Gala”, som virker hurtig og lækker.

De vigtigste personlige applikationer tilføjer man nede i “docken” (se underste del af billedet ovenfor), som det kendes bla. fra Mac OSX. Det kan jeg godt lide.
Elementary OS er klart ikke et mainstream system. Som browser finder man ikke Chrome eller Firefox – men Midori, som er ret ukendt og endnu ikke så stærk i HTML5 redering. Midori er ikke sat op til at anvende Google.com men DuckDuckGo.com som søgemaskine – den bør jeg selv bruge oftere.
Som mailklient kommer Elementary OS med Geary https://wiki.gnome.org/Apps/Geary, som jeg dog ikke har brugt tid på endnu.
Gnome Terminal (som er meget “bloatet”) er erstattet med Pantheon Terminal. Det er naturligvis et af de programmer, som jeg sætter i min dock med det samme :-)

En ting jeg er lidt usikker på, er om projektets fokus på Vala er klogt. Vala er et nyere C#-lignende programmeringsprog med rødder i Gnome. Nogen af jer som har kommentarer til dette?

Godt nok er Elementary OS nok ikke klar til produktionsbrug endnu, men jeg tror det kan blive populært indenfor det næste halve eller hele år.
Hent det fra http://elementaryos.org/ og prøv det :)

/pto

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>