Antenneprofessor: Datagrundlaget for Ringkøbing-Skjerns mobilkortlægning holder ikke

Når Ringkøbing-Skjern på baggrund af egne måleresultater konkluderer, at mobildækningen i kommunen er mangelfuld, så er der ikke data til at bakke udsagnet entydigt op.

Forleden kunne flere medier fortælle, at mobildækningen Ringkøbing-Skjern er mangelfuld baseret på målinger foretaget af kommunen selv. Men målemetoden har en væsentlig fejlkilde, som gør det vanskeligt at sige, hvor dækningen er god og dårlig.

Sådan lyder kritikken fra lederen af antenneforskningsgruppen på Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet professor Gert Frølund Pedersen.

For at registrere den reelle mobildækning i Ringkøbing-Skjern, har kommunen i en periode på to måneder kørt rundt i en bil og indsamlet dækningsdata. Der er dog et væsentligt problem i den sammenhæng, påpeger Gert Frølund Pedersen. Der er ikke taget højde for det signal-tab, der sker i måleudstyret, og det kan være betydeligt.

Læs også: Kommune efter målinger: Teleselskabers dækningstal holder ikke i virkeligheden

Selve målingen er foregået ved at placere tre antenner på taget af en bil, hvorfra der går kabler ind i bilen til tre ens telefoner, der er koblet til tre forskellige operatører. Men der kan være et væsentligt tab i kabler og i koblingen af kablerne til telefonerne, som kan være afgørende for, om der bliver målt et godt eller et dårligt mobilsignal, påpeger Gert Frølund Pedersen.

»De nævner ikke noget om, hvor meget tab, der er i antennekobleren, i kabler og så videre. Det vil sige, at deres (Ringkøbing-Skjern, red.) absolutte niveau, kan være pænt langt fra det niveau, der er i virkeligheden. Og så skal de lade være med at sige noget absolut, men det er det eneste, de gør,« siger han.

De absolutte værdier, kommunen har indsamlet og offentliggjort om signalstyrken er målt i dBm. Et signal på -100 dBm er således svagere end et signal på -90dBm. Ringkøbing-Skjern takserer -99 dBm – -85 dBm som værende et nogenlunde signal, mens -109 dBm – -100 dBm bliver betragtet som et dårligt signal.

Men ifølge Gert Frølund Pedersen aner kommunen ikke, om signalet reelt er på eksempelvis -102 dBm eller -90 dBm, da der ikke er taget højde for tabet i måleudstyret.

Det eneste kommunens dækning siger noget reelt om er forholdet mellem operatørernes signalstyrke. Altså om TDC har en bedre dækning end 3 i et givent område eller omvendt. Men altså ikke om hverken TDC eller 3 har en god dækning i området.

Sådan kunne målemetoden have været god nok

I sig selv ville udstyret, den app og den metode, som kommunen har anvendt, godt kunne bruges til at måle den absolutte signaldækning i Ringkøbing-Skjern. Kommunen skulle blot have taget højde for det tab, der sker i udstyret, påpeger Gert Frølund Pedersen.

Det kunne være gjort ved at sende en given signalstyrke til antenne på taget af bilen og registrere, hvor meget app’en på mobilen viser. Og så kan forskellen modregnes i det endelige datasæt.

»Så hvis vi giver den -30 dBm, så skal de se, om den måler -40 dBm eller -50 dBm eller om den står på -32 dBm,« siger Gert Frølund Pedersen.

Projektleder i Ringkøbing-Skjern Jesper Lemming er lydhør overfor kritikken, men han mener godt, at måleresultaterne kan bruges til at give et praj om den reelle dækning. Han henviser til, at resultaterne afspejle de dårlige dækningsoplevelser, virksomheder og borgere i kommunen har.

Og i den forbindelse giver operatørernes egne dækningskort ikke ret fyldestgørende billede af den faktiske dækning, mener Jesper Lemming.

»Vi vil meget gerne en akademisk diskussion, hvis det fører frem til, at vi får en reel måling af dækningen i vores område. Vi er i den situation, hvor vi reelt ikke aner, hvordan den reelle dækning er i vores område, for der er ingen, der endnu har opgjort den på en måde, der afspejler virkeligheden. Det har vi gjort et forsøg på, og det er endt ud i et meget brugbart resultat,« siger han.

Desuden hæfter Jesper Lemming sig ved, at Gert Frølund Pedersen medgiver, at kommunens målemetode giver et billede af, hvor godt operatørerne dækker i forhold til hinanden.

»Vi har givet vores borgere et redskab, hvor de kan sammenligne selskabernes dækning i de forskellige områder. Og det håber jeg, vil fungere som incitament over for selskaberne til at dække bedre i de områder, hvor de dækker relativt dårligt,« siger han.

Kommunal opfordring

Ringkøbing-Skjern Kommune planlægger vil i øvrigt gentage målingen næste år. Og i den forbindelse vil signaltab i måleudstyret være en del af ligningen.

»Den tager vi til efterretning. Og når vi gør det til næste år, så er det jo et af de steder, vi skal have et fokus,« siger Jesper Lemming.

Derudover påpeger han, hvis nogen, kan lave en bedre undersøgelse for kommunen, så skal de være velkomne.

»Vi samarbejder meget gerne. Og så lover vi at bruge dataene fremadrettet i vores dialog med teleselskaberne,« siger Jesper Lemming.

Faktisk så han helst, at kortlægningen af den faktiske teledækning lå et helt andet sted end hos Ringkøbing-Skjern Kommune:

»Vi er kommet så tæt på, som vi føler, vi kan komme på dette område. Vi så selvfølgelig hellere, at det var regeringen, der i samarbejde med Aalborg Universitet lavede sådan en undersøgelse. Så dermed en klar opfordring fra vores side.«

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>