Blog: Hovedløs headhunting

Rekrutteringsprocessen er blevet IT-branchens svøbe, den virkelige dræber af nytænkning og kreativitet, som ellers er bydende nødvendig for at blive førende på globalt plan. HR har sammen med rekrutteringsfirmaer overtaget rekrutteringen, men de forstår sig ikke på IT og er derfor er nødt til at støtte sig op ad certificeringer, som for det meste bliver udenadslære omkring et specifikt produkt. Den blinde leder den blinde …

Jeg er bestemt ikke anderledes end de fleste andre, som på et eller andet tidspunkt har ledt efter nyt arbejde, og har derfor været igennem en rekrutteringsproces.

Processen starter hos rekrutteringsbureauet. De fleste – og jeg mener de fleste rekrutteringsbureauer, for der er også nogle få professionelle og kompetente blandt dem – sidder bare og leder efter nøgleord i deres database eller på LinkedIn og prøver at matche det med den opgave, de nu har liggende foran sig. En opgave, som de meget vel også kan have fundet på et jobsite ligesom dig eller mig.

Med andre ord: Det er jo ikke den store værdi, de tilfører, og de bliver derfor nærmest et irriterende, fordyrende og fordummende mellemled. Med fordummende mellemled mener jeg, at hvis man kun kan finde ud af at matche nøgleord, så kunne man lige så godt sælge kuglepenne og kopipapir.

Nu matcher nøgleordene altså, men hvordan sikrer rekrutteringsbureauet sig, at kandidaten er nøgleordskvalificeret? Ta daaa… producenten af nøgleordsproduktet entrerer med certifikater, og det betyder, at kandidaten har udenadlært produktets funktionalitet og har svaret 70% korrekt i en multiple choice test.

Kandidaten er nu dømt kvalificeret til jobbet og bliver præsenteret for arbejdsgiverens HR-afdeling, som ligeledes ikke er teknikere og kun forstår sig på nøgleord. For at HR-afdelingen skal kunne retfærdiggøre sin deltagelse i rekrutteringsprocessen, skal kandidaten også lige gennemgå en Myers-Briggs, DiSC eller Oxford Capacity Analysis personlighedstest.

Mine damer og herrer, vi har nu det, som man kalder en fuldendt evig fødekæde i selvsving, og som bare vokser sig større og stærkere. Og så er den endda CMA (Cover My Ass) sikker, for hvad sker der, hvis medarbejderen, altså den tidligere kandidat, er en inkompetent klodsmajor og taber en svensknøgle ned i den forretningskritiske server? Tja, HR–afdelingen henholder sig til personlighedstesten og certificeringen, og ligeledes gør rekrutteringsbureauet, og medarbejderen bliver forfremmet til mellemleder, så han ikke kan forvolde mere skade.

Rekrutteringsprocessen er simpelthen en win-win-win-win situation, alle kommer ud som vindere. Men alle kandidater bliver reduceret til maskinoperatører i processen, og selv om man sagtens kan være en kreativ operatør, så opretholdes status quo.

Skal vi egentlig bruge nytænkning og kreativitet til noget, eller handler det hele bare om at få hevet den næste månedsløn hjem inden musikken stopper? Jeg personligt ønsker nytænkning og kreativitet tilbage, men jeg har bare ikke den fjerneste anelse om hvordan… for det ser ud som en tabt sag: hvem ønsker at lave noget om, hvor alle er vindere på den korte bane? Er der nogen der sidder inde med svaret? Eller har erfaring med hvad man gør i andre lande, eller andre brancher?

Og lige et par ord om ansøgningslæsende nøgleordsrobotter: programmer som leder efter nøgleord i din elektroniske ansøgning; se eventuelt disse råd i denne artikel. Det gode råd består i at tale virksomheden efter munden ved at bruge de samme nøgleord i ens ansøgning, som virksomheden selv bruger på sin hjemmeside og jobannonce. Den menneskelige kontakt bliver reduceret til, at ansøger skal føre oprustningskrig mod tåbelige programmer, samtidig med at de ansvarlige for rekruttering kan lave alt muligt andet. Lidt ligesom da bankerne flyttede alle kontant transaktioner ud på gaden, så bankassistenterne ikke blev forstyrret i tide og utide af irriterende kunder, som absolut insisterede på at hæve deres penge i åbningstiden.

Det minder mig i det hele taget utrolig meget om dagens SEO, jeg tror den næste ansøgning jeg kommer til at skrive, vil indeholde hele virksomhedens hjemmeside og jobannoncetekst i mikroskopisk fontstørrelse i samme farve som baggrunden – tag den! dumme robot!

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>