Cheminova kommer under amerikanske vinger

For en nettopris på 8,5 milliarder kroner overtog den amerikansk kemikoncern FMC i går den danskejede virksomhed Cheminova. Prisen anses i investorkredse for at være ‘god uden at være prangende’.

Salget indbringer 3,5 milliarder kroner til Aarhus Universitets Forskningsfond, der er hovedaktionær i Auriga, der ejer Cheminova. Forskningsfonden har allerede meldt ud, at den siger ja til salget.

»I Aarhus Universitets Forskningsfond har vi nøje overvejet fordele og ulemper ved at sælge Cheminova, der i dag er en meget veldrevet virksomhed, men som vil blive mødt af stigende konkurrence på verdensmarkedet og derfor står over en række strategiske udfordringer,« siger fondens bestyrelsesformand, Brian Bech Nielsen.


Cheminova får brug for flere investeringer, siger Brian Bech Nielsen, bestyrelsesformand for Aarhus Universitets Forskningsfond, der tjener 3,5 milliarder kroner ved at sælge til amerikanerne.

En af udfordringerne er kravet om et højt investeringsniveau, og det løses bedst gennem salg til en kapitalstærk køber med ambitioner om at udvikle virksomheden, mener han, som endnu ikke kan sige, hvilken forskning der bliver begunstiget af handlen:

»Fondens formål er klart at støtte den videnskabelige forskning ved Aarhus Universitet. Den støtte får vi med salget af Cheminova mulighed for at øge, til gavn for hele samfundet. Hvor meget og hvordan vil vi drøfte i bestyrelsen i løbet af efteråret,« siger Brian Bech Nielsen.

Forskningsfonden ejer 39 procent af A-aktierne og 13 procent af B-aktierne i Auriga, som efter salget bliver afnoteret på den danske fondsbørs og lukket ned.

Auriga fyrede i efteråret administrerende direktør Kurt Pedersen Kaalund, hvilket siges at hænge sammen med frasalget.

Synergier

FMC, der har 5.600 ansatte, udvikler kemiske produkter til føde- og drikkevareindustrien samt til farmaceutica og energi. Planen er, at FMC fortsætter driften af alle Cheminovas nuværende produktioner af bl.a. aktivstoffer i Danmark og Indien samt formuleringsanlæg til fremstilling af færdigprodukter i Danmark, Indien, Tyskland, Australien, Italien og Storbritannien.

Cheminovas produkter bliver solgt til mere end 100 lande. Kun to procent sælges herhjemme, resten bliver eksporteret. Virksomhedens har salgsdatterselskaber og repræsentationskontorer i mere end 30 lande. Virksomheden omsætter årligt for godt 5 milliarder kroner og beskæftiger knap 850 medarbejdere herhjemme og omkring 1.200 i udlandet.

Pierre Brondeau, administrerende direktør og bestyrelsesformand i FMC, ser frem til at høste synergieffekten mellem Cheminova med FMC:

»Cheminovas teknologi vil give os mulighed for at udvide vores position på eksisterende afgrøder, åbne adgangen til korn samt styrke vores løsninger til vores eksisterende kunder, især på sukkerrør, sojabønner og bomuld,« siger Pierre Brondeau.

Han er i færd med at opbygge virksomhedens afdeling for sprøjtemidler til landbruget og målrette virksomheden mod svampe- og insektgifte og fødevareingredienser som Omega 3-fedtsyrer, hvor efterspørgslen er mindre sårbar over for økonomiske udsving, der kan påvirke råvarer.

»Vi har længe anset Cheminova for en potentielt attraktiv partner,« sige Brondeau om købet af den danske kemikalieproducent, som vil åbne det europæiske marked for FMC og udvide dets marked for afgrøder til også at omfatte korn.

FMC får mulighed for at udvide Cheminovas europæiske fabrikker og samtidig spare penge ved at fusionere de to virksomheder.

»Cheminova har en portefølje på mere end 60 aktive indholdsstoffer, over 2.300 registreringer, og en række aktive indholdsstoffer er under udvikling. Det er den brede vifte af teknologier, som vi især er ivrige efter at få adgang til. Så overtagelsen af Cheminova vil bestemt speede det tempo op, hvormed vi lancerer nye produkter i den kommende sæson,« siger Piere Brondeau.

For at få råd til købet af Cheminova vil FMC sælge profikvirksomheden Alkali Chemicals, der producerer sodaprodukter til mine- og procesindustrien

Deponiet og løvedrabene

Cheminova, der blev grundlagt i 1938, har efterladt sig et stinkende spor af forurening, først i Måløv, siden 1953 på vestjyske Harboøre Tange, hvor Cheminova simpelt hen anvendte Høfde 42 som deponi. Cheminovas hovedsæde er stadig Harboøre Tange, men i dag arbejder selskabets fabrikker med miljøgodkendelser af både spildevand og emissioner.


I 1981 blev der ryddet op i kemikalieaffaldet efter Cheminova ved høfde 42 på Harboøre Tange.

Allerede i 1943 overdrog grundlæggeren, Grunnar Andreasen, alle sine aktier til Aarhus Universitets Forskningsfond.

FMC er ti år ældre, begge har været involveret i militærindustrien. I 2001 udskilte FMC sine tre forretningsområder, energi, lufthavn og fødevareudstyr i et separat selskab, FMC Technologies.

FMC Corporation har også sin dunkle miljøfortid. I 2009 blev det afsløret, at kenyanske bønder anvendte FMC’s pesticid Furadan til at dræbe løver med. Da selskabets bestræbelser på at kontrollere og uddanne sig ud af misbruget viste sig forgæves, stoppede FMC salget af Furadan og etablerede et tilbagekøbsprogram i Østafrika.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>