Den kyssende bro bliver yderligere tre måneder forsinket

Den stærkt forsinkede og fordyrede Inderhavnsbro bliver nu yderligere forsinket. Det skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

‘Entreprenørfirmaet Valmont SM har orienteret Københavns Kommune om, at Inderhavnsbroen ikke kan færdiggøres til tiden, men bliver yderligere forsinket. Forsinkelsen skyldes udfordringer med produktionen hos Valmont SM’s polske stålleverandør,’ lyder forklaringen i meddelelsen.


Inderhavnsbroen i København bliver yderligere tre måneder forsinket. Broens budget er allerede vokset fra 202 mio. kr. i 2009 til 305 mio. kr. i 2014, men den nye forsinkelse kommer ifølge kommunen til at være på entreprenørens regning.

Siden kommunen i februar indgik en såkaldt granskningskontrakt med Valmont SM, har deadlinen for at bygge Inderhavnsbroen færdig været årsskiftet 2014/2015. Nu erkender Valmont SM, at broen først kan åbne i marts 2015.

Det er lidt mere end to år efter kommunens oprindeligt planlagte åbningsdato. I januar 2011 blev Inderhavnsbroen og ikke mindst de mindre kanalbroer, som også er en del af broforbindelsen mellem Nyhavn og Operaen, efter flere klagesager endeligt godkendt. På det tidspunkt forventede kommunen, at Inderhavnsbroen, som i folkemunde fik tilnavnet ‘Den kyssende bro’ på grund af den måde skydedækkene mødes på midten af havnen, kunne åbne dem i februar 2013.

Læs også: Derfor gik det galt på den kyssende bro

Rådgiverfejl, entreprenørfejl og ikke mindst store problemer med kvaliteten af arbejdet hos den første entreprenør, Pihl & Søns, spanske stålleverandør, forsinkede imidlertid arbejdet med flere måneder.

I august 2013 gik Pihl & Søn så konkurs og trak blandt andre leverandøren af stålarbejderne på de mindre kanalbroer med sig i faldet. Det forsinkede byggeprocessen yderligere.

Først i foråret 2014 kunne Københavns Kommune indgå kontrakter med to nye entreprenører, Valmont SM på Inderhavnsbroen og HSM på kanalbroerne. De to entreprenører havde forpligtet sig til at have broerne færdige omkring årsskiftet 2014/2015.

»Forsinkelsen er brandærgerlig, fordi vi pga. af Pihl & Søns konkurs allerede har ventet længe på indvielsen. Men forsinkelsen får ikke økonomiske konsekvenser for kommunen og A.P. Møller Fonden, og jeg tager situationen som udtryk for, at vores nuværende entreprenør tager opgaven alvorligt og ikke ønsker at gå på kompromis med kvaliteten af broen,« siger centerchef Jens Chr. Zøfting-Larsen i pressemeddelelsen.

Problemet med produktionen af Inderhavnsbroens to skydedæk af stål består blandt andet i, at softwaren hos ISC, der har projekteret de geometrisk komplicerede dæk med dobbeltkrumme overflader, og den polske stålspecialist Vistal, som skal bygge dem, ikke fungerer sammen. Når 3D-modellerne fra ISCs Prosteel-program blev eksporteret til Autodesk Inventor, som Vistal bruger, opstod der ‘huller’ rundt omkring i modellen, som ingeniørerne var nødt til at identificere og omprojektere.

De mindre kanalbroer forventes stadig at åbne før jul i år.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>