Ekspert: Urimeligt, at staten lukker for it-adgang

Medarbejdere i jobcentre landet over vil over det næste års tid blive mødt med en ekstra arbejdsbyrde, når arbejdsløse borgere fremover skal benytte sig af den fælles it-platform Jobnet til at bestille tid med en sagsbehandler.

Sådan lød en del af kritikken fra Kommunernes Landsforening (KL) mandag til Version2, hvor de udtrykte utilfredshed med statens håndtering af et nyt planlægningssystem kaldet Jobnet Planner.

Læs også: Kommuner advarer mod statsligt it-system til jobcentre

Nu træder Erik Frøkjær, der er lektor på Datalogisk Institut på Københavns Universitet, ind i koret af kritikere:

»Det er ganske urimeligt, og de her systemer skal samordnes, ellers må ministeren gribe ind. Selvfølgelig skal der være effektiv udveksling af data,« siger han til Version2.

Kort sagt har Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), der administrerer Jobnet, valgt at lukke af for kommunerne og jobcentrenes adgang til den fælles it-platform på beskæftigelsesområdet, også kaldet Det Fælles Datagrundlag (DFDG). Det betyder blandt andet, at jobcentrenes kalendersystemer ikke kan synkronisere begge veje med Jobcenter Planner, hvilket vil give rod i arbejdsgangene på jobcentrene ifølge KL.

Samme svar som tidligere

Det er kontanthjælpsreformen, der har sat gang i omstruktureringen af jobcentrenes it-systemer, således at det bliver obligatorisk for jobcentrene at bruge Jobnet.

»Det kan fint være, at man skal centralisere og bruge statens system, men så skal det have nogle grænseflader, der gør, at data kan leveres ud i nogle formater, som kommunerne har brug for. Og de data skal kunne gå både den ene og den anden vej. Vi ser også det her på hospitalsområdet, hvor der er vanskeligheder med at samordne de forskellige regioners patientjournaler og borgerportaler, osv.,« siger Erik Frøkjær.

STAR har tidligere oplyst, at den nuværende envejsløsning er »den mest stabile og letteste at integrere«, men den forklaring giver Erik Frøkjær ikke meget for:

»Det er noget pjat. Hvis der er nogle problemer, må de få nogle folk til at se på det. Selvfølgelig kan det blive en fornuftig og sikker løsning, det andet er bare en dårlig undskyldning. Man skal passe på med at lade dem gemme sig bag ved tekniske undskyldninger. Det dækker typisk over manglende vilje, og at man ikke har tilstrækkeligt dygtige folk på opgaven.«

Version2 har bedt STAR om at svare på kritikken og belyse mulige løsninger af problematikken i et interview. Det har Styrelsen ikke ønsket, men nøjes med sende en email med en gentagelse af svaret fra mandag efter vores første henvendelse:

Kontorchef i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings kontor for Digitaliserings og Support, Jesper Hammerich Lux, udtaler: Implementeringen af Jobcenter Planner følges tæt, og styrelsen er løbende i dialog med jobcentrene og KL omkring behovet for ændringer og videreudvikling af systemet. STAR er opmærksom på, at der er tale om en stor implementeringsopgave for kommunerne. STAR har derfor valgt en såkaldt envejskalenderintegration, da løsningen vurderes at være mest stabil og lettest at integrere. Løsningen vil gradvist blive udrullet i ti kommuner af gangen.

Klassisk konflikt

Både kommuner og softwareleverandører har i høringssvar til STAR forsøgt at få åbnet op for adgangen til DFDG, men indtil videre uden held.

»Når man laver sådan et projekt, er man nødt til at finde ud af, hvad behovene er på forhånd,« siger ekspert i offentlige it-projekter og professor på ITU, Søren Lauesen og fortsætter:

»Der er en tendens til, at vores styrelser opfører sig som ledelser i større organisationer: De er ikke helt klar over, hvad behovene er ude i marken«.

»Det her er et klassisk eksempel på en lang række samordningsproblemer mellem de statslige og kommunale systemer. Men det skal jo fungere som en fælles sammenhængende forvaltning, og der må hensynet til effektiv betjening af borgerne være det eneste væsentlige kriterie i den sammenhæng, og så må organisationerne indrette sig,« siger Erik Frøkjær.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>