Forældet it-system forhaler kontanthjælpsreform

Da kontanthjælpsreformen trådte i kraft den 1. januar i år, var jobkonsulenternes it-system i jobcentrene langtfra gearet til at klare mosten. I dag – otte måneder senere – plager manglerne stadig medarbejderne.

Det betyder blandt andet, at medarbejderne skal bruge ekstra tid på sagsbehandlingen, og at borgere i flere tilfælde kommere senere i aktivering.

Sådan lyder kritikken fra flere kommuner, som Version2 har snakket med.

»Vi bliver nødt til at lave administrative mellemøvelser med manuel arbejdskraft. Det giver mere arbejde for os i jobcentrene,« siger chefen for job og borgerservice i Silkeborg Kommune, Michael Maaløe, og fortsætter:

»Det betyder også, at der kan gå længere tid inden borgeren kommer i gang med aktivering.«

Hos Kommunernes Landsforening (KL) er man også opmærksom på problematikken:

»Det er helt klart, at et mere moderne system på sigt ville kunne føre til en mere effektiv indsats,« siger Ulrik Petersen, der er chefkonsulent i KL’s afdeling for arbejdsmarked og erhverv.

Gammelt it-system giver travlhed på gangene

Med kontanthjælpsreformen fulgte en række nye krav til jobcentrene, blandt andet omkring intensive jobsøgningssamtaler med borgere på kontanthjælp.

Men en begrænsning i it-systemet Opera fra KMD betyder, at der i nogle tilfælde kan gå lang tid, før borgeren bliver ringet op af jobcentermedarbejderen.

»Det er for eksempel ikke muligt at trække oplysninger om, hvor mange samtaler der skyldes. Det gør det svært at styre indsatsen, og borgeren kan gå uden at blive indkaldt,« siger arbejdsmarkedschefen i Høje Taastrup Kommune, Dorte Nielsen, og uddyber:

»Systemet er bygget op om den enkelte borger, men sådan arbejder man ikke i dag. Nu arbejder vi i teams og har brug for at dimensionere vores administration og arbejdsgange derefter, og det er en udfordring, at it-systemet ikke understøtter den arbejdsform. Så får vi ekstra travlt.«

Derudover har nogle jobcentre svært ved at arbejde ud fra de officielle målsætninger, som Beskæftigelsesministeriet fastsætter. Det skyldes ifølge chefen for Jobcenter Brøndby, Bjarne Bo Larsen, at KMD Opera ikke opgør tallene på samme måde som ministeriet.

»Det gør, at vi ikke kan målrette indsatsen, som vi gerne vil. Systemet matcher ikke det styringsregime, som man lægger hen over beskæftigelsesindsatsen i dag,« siger han.

Svært at lave it-systemer til flakkende lovgivning

KMD Opera er at finde i 59 af landets 94 jobcentre, og med undtagelse af nogle enkelte kommuner benytter resten af jobcentrene sig af Workbase-systemet, der efter opkøbet af Medialogic i dag også er ejet af KMD.

Læs også: Opkøb mindsker konkurrencen på vigtigt it-marked: »Monopolisternes tid er forbi, KMD«

Virksomheden anerkender nogle af udfordringerne i softwareløsningen til jobcentrene, men er også på vej med en større opdatering, der vil blive rullet ud over det næste års tid.

»Jeg kan godt genkende nogle af de ting, som jobcentrene nævner. Det er blandt andet også derfor, vi laver en moderniseret løsning nu,« siger Jakob Volmer, der er produktchef på jobcenterområdet for KMD.

»Det er en uhyggelig kompleks lovgivning, som bliver ændret meget ofte. Det giver store udfordringer for alle, der vil levere it-løsninger til det marked,« siger Ulrik Petersen fra KL.

Jobcentrene vil i fremtiden blive målt på deres resultater frem for formelle krav, om at de eksempelvis afholder deres møder med borgerne til tiden, som det er tilfældet i dag. Denne resultatstyring er en del af et egentligt paradigmeskift i beskæftigelsesindsatsen, som KMD’s nye løsningskoncept, Momemtum, er designet til at understøtte ifølge Jakob Volmer.

»Overgangen til det nye paradigme sker i praksis via en række lovændringer, som træder i kraft i løbet af 2014 og 2015. Vores løsning er nødt til at følge denne takt for hele tiden at sikre overholdelse af den gældende lovgivning. Derfor kan vi ikke helt udelukke, at der i overgangsfasen er enkelte elementer af den gamle løsning, som nok fungerer, men helt berettiget vil opleves som uhensigtsmæssige i forhold til at understøtte nye arbejdsgange i jobcentrene,« siger Jakob Volmer.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>