Prisvinder har ændret opfattelsen af, hvad en robot er, og hvad den kan

På bare to et halvt år er Trelleborg Sealing Solution i Helsingør gået fra nul robotter til 42. For den præstation blev virksomheden i dag tildelt Dira Automationsprisen 2014. Det foregik ved åbningen af messen Automatik 2014 i Brøndby Hallen.

Der var ellers ikke noget, som tydede på, at robotterne skulle holde deres indtog hos lige netop Trelleborg Sealing Solutions, der udvikler tætningsløsninger til bil-, fly- og offshoreindustrien.

I flere år havde ledelsen ledt efter en robot, som var i stand til at håndtere den relativt simple opgave at føde de mange CNC-maskiner, som virksomheden råder over.


Robotterne hos Trelleborg Sealing Solutions bruges først og fremmest til at føde CNC-maskinerne. Robotterne er leveret af Universal Robots.

Men fælles for de traditionelle robotter var, at de krævede afskærmning, og pladsen i produktionslokalerne er temmelig begrænset. Men det hastede, for kunderne pressede prisen mere og mere, og konkurrenterne trængte sig ind på markederne.

Læs også: Robottossede tætningsproducenter

Derfor var det noget af en åbenbaring, da Universal Robots i Odense kunne præsentere deres robotarm for Trelleborg. Robotten er simpel at programmere, let at stille op, relativ billig og kræver ikke et sikkerhedshegn.

Resultatet har været overvældende: Tidligere kunne en operatør kun håndtere tre CNC-maskiner. I dag kan en enkelt operatør håndtere op til otte maskiner. Produktiviteten er flere steder steget med 50 procent, og antallet af medarbejdere er øget med 50.

Læs også: Metalvirksomhed på Als købte robotter og skabte arbejdspladser

Juryen bag Diras Automationspris 2014 mener, at Trelleborg Sealing Solutions har ‘ændret opfattelsen af, hvad en robot er, og hvad den kan’.

‘Trelleborg Sealing Solutions har som en af de første virksomheder i verden vist, hvordan en relativ simpel robot kan indgå i en produktion som et værktøj. Det tætte samarbejde med mennesker ofte uden brug af hegn og beskyttelse er et eksempel på, hvordan fremtidens fabrik kommer til at se ud. Medarbejderinvolveringen har været 100 procent i fokus.

Dermed har Trelleborg formået på rekordtid at ændre en skepsis over for robotter til en dyb forståelse blandt medarbejderne af, at robotter er et værktøj og en ven. Trelleborgs løsninger kan vise sig at blive en mental murbrækker for andre danske industrivirksomheder, da de har vist, at man ikke behøver at investere i meget komplicerede robotløsninger.’

Læs også: Automationsprisen 2013 går til Esben H. Østergaard fra Universal Robots

Ud over Trelleborg Sealing Solutions var AKK Industri og Linak nomineret til prisen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>