Første 3D-printer i rummet er på vej

Hvis noget går i stykker på den internationale rumstation, og der ikke lige findes en reservedel ombord, så er der ikke andet at gøre end at vente, til der kommer nye forsyninger.

Men muligheden for at fremstille produkter og reservedele i rummet har længe været en drøm for Nasa. Det er, ifølge Nasa, blandt andet en af forudsætningerne for længere bemandede missioner, for eksempel til Mars eller en asteroide.


Printeren fra ‘Made in Space, Inc.’ er specielt fremstillet til at kunne fungere på ISS.

Læs også: Nasa tester raketmotor med 3D-printede dele

Så ombord på den næste forsyningsshuttle (Space X-4) op til den internationale rumstatin ISS, vil der derfor være en 3D-printer fremstillet af den amerikanske virksomhed ‘Made In Space, Inc.’

Forskerne håber, at astronauterne med printeren vil kunne fremstille nye komponenter lige så gode som dem, man fremstiller nede ved Jordens overflade.

Samtidig betyder det, at et element kan designes på Jorden, data sendes op til rumstationen, hvor printeren så kan printe dem ud:

»Den mulighed for ‘on-demand’-fremstilling kan revolutionere den traditionelle forsyningskæde, som vi er begrænset af i dag,« siger Niki Werkheiser, der er Nasa’s projektchef inden for 3D-print.

Læs også: Nasa og MIT vil bygge iltfabrik på Mars

Nasa forventer, at brugen af 3D-print både vil reducere omkostningerne og risikoen ved fremtidige rum-missioner. For eksempel vil man kunne printe komponenter, som man ikke kunne forudsige, at der ville blive brug for.

Foreløbig er der tale om en printer, som kun kan printe i plast.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>