Kronik: Masser af fejl i CE-mærkede Kina-produkter

Der er ofte meget fokus på produktion af europæiske produkter i Kina, og der er en stor strøm af produkter, der produceres og forhandles af kinesiske firmaer. Man kan tit blive lidt forskrækket over deres evne til at kopiere og masseproducere. Ofte er produkterne tilsyneladende magen til tilsvarende vestligt producerede produkter, men de sælges til væsentligt lavere priser.

Som forbruger ses det først og fremmest som en mulighed for at erhverve produkter til en attraktiv pris, og så glemmer vi hurtigt både kvalitet, og om produkterne egentligt er lovlige. Kvaliteten er ofte kun lige akkurat lig med det, vi betaler, men tag ikke fejl: Der er kinesiske firmaer, der absolut kan producere højkvalitetsprodukter og stadig være billige.

Når det kommer til lovlighed, er det straks meget sværere som forbruger at vurdere. Vi bliver nødt til at stole på det CE-mærke, der normalt sidder på produkterne eller deres emballage. Men hvem kontrollerer det, og hvor sikre kan vi være på at de produkter, vi køber i butikkerne, eller der sælges professionelt firma til firma?

I Danmark er det sikkerhedsstyrelsen, der jævnligt kontrollerer produkter, dels ved stikprøvekontrol og dels ved anmeldelser fra forbrugere og konkurrenter. I de andre EU-lande er der tilsvarende myndigheder. Det varierer meget fra land til land, hvor mange produkter der årligt kontrolleres, men alle lande indrapporterer til en fælles database. Så bliver et produkt fundet ulovligt i et EU‐land, kan det let opdages i de andre lande.


Kim Boll Jensen er direktør og ejer af test- og rådgivningsvirksomheden Bolls.

Ud over at sikkerhedsstyrelsen kontrollerer produkter, har en del importører deres egen kontrol, enten ved hjælp af egen intern viden eller ved at sende produkter til eksterne eksperter. Bolls er bl.a. en af disse eksterne eksperter, der kan kontrollere de fleste elektriske produkter for overensstemmelse med EU-kravene.

Men er det nu også så galt fat med de kinesiske produkter, at det kan svare sig at betvivle CE-mærket på dem, kunne man spørge. Og til det må vi desværre – baseret på flere års kontrol – svare, at det er absolut meget galt fat. Vi har igennem de seneste år undersøgt over 40 forskellige Kina‐produkter, og kun ca. 10 pct. af dem var 100 pct. i orden.

De typiske alvorlige fejl, som vi finder på elektriske produkter er:

  • Manglende jordforbindelse

  • Manglende sikringer

  • Alt for små krybe‐ og luftafstande

  • Produktet fejler ved isolationstest

  • Anvendelse af elektriske komponenter, som helt mangler godkendelse

  • Plastmaterialer, der smelter eller deformerer under drift

  • Plastmaterialer, der er brandbare, hvor brandhæmmet plast skal anvendes.

  • 230Vac ledninger der ikke er sikret mekanisk

  • Manglende isolation til berørlige dele

  • 230V stikprop, der godt nok er mærket med D, S, BS etc., men aldrig har været godkendt

Andre typer fejl er f.eks.:

  • Forkert eller manglende mærkning

  • Mangelfuld eller helt manglende manual

  • Overholder ikke RoHS krav til f.eks. blyfri lodning

  • Cykellygter der ikke lever op til kravene

  • USB-kabler med så tynde inderledere, at spændingsfaldet bliver for stort.

Hvad betyder dette så for en importør eller forhandler i EU? Kan han/hun ikke være ligeglad og sende ansvaret videre til den kinesiske fabrikant?

Nej, for EU‐lovgivningen lægger ansvaret på den, der først bringer produktet på markedet i EU. Det vil sige, at hvis man importerer produkter fra Kina, står man med det direkte ansvar over for forbrugere og myndigheder. Ikke alene har man ansvar for, at produktet er lovligt, men man skal kunne skaffe overensstemmelseserklæring samt rapporter og anden teknisk dokumentation som bevis for overholdelse.

Er tingene ikke i orden, kan man risikere at skulle tilbagekalde samtlige solgte produkter og evt. betale en bøde samt omkostninger for sikkerhedsstyrelsens udgifter til produktafprøvning/test. Vi har set mindre industrimaskiner, der ikke var CE‐mærkede og ikke opfyldte maskindirektivet. Kommer arbejdstilsynet forbi, bliver produktionen stoppet, og maskinen skal evt. ombygges, hvilket kan have store omkostninger for en produktionsvirksomhed.

Men hvad kan man da gøre for at sikre sig mod alle disse fejl? Kinesere er meget dygtige og kreative handelsfolk, og det vi har oplevet mange gange er, at når man fortæller, at et produkt ikke lever op til CE‐mærkningskravene, kommer de straks med en lidt dyrere model, som er i orden eller næsten i orden.

Løsningen er derfor i mange tilfælde ganske enkel. Før man importerer produkter, kræver man som minimum følgende dokumentation:

  • CE overensstemmelseserklæring (dette er et lovkrav)

  • Evt. certifikater på gennemførte test efter relevante standarder

  • Rapporter på gennemførte test

Når dokumenterne er modtaget, skal man kontrollere, at alle relevante CE‐mærkningsstandarder og ‐direktiver er dækket. Men kontrollér også, at rapporter og certifikater dækker det aktuelle produkt og er opdaterede efter seneste udgave af standarderne. Vi ser en del rapporter, som ikke dækker det aktuelle produkt, men en tidligere version, og det er sjældent godt nok.

Efter at produkterne er modtaget, bør man lave stikprøvekontrol for at sikre, at der ikke snydes med at levere de lidt billigere versioner, der ikke er lovlige.

Desværre er det nemlig ikke altid nok at modtage rapporterne. Vi har flere gange oplevet, at der leveres flotte rapporter, og alt se ganske fint ud, indtil vi gennemgår f.eks. el‐sikkerheden og finder adskillige fejl og mangler, ganske enkelt fordi det kinesiske laboratorium, der har udført testene, ikke har lavet deres arbejde korrekt.

Vi har set en flot testrapport fra et akkrediteret testhus, udfærdiget af en kinesisk afdeling af testhuset – en afdeling som viste sig ikke at eksistere! Vi har set rapporter, som omhandler produkter, der er fremstillet af en helt anden producent, eller rapporter der slet ingen billeddokumentation indeholder, hvorfor det er umuligt at vide, hvilket produkt der er blevet testet. Det er altså ikke altid testlaboratorierne, der ikke har udført arbejdet korrekt, det kan også være producenterne, der er rigeligt kreative.

Konklusionen er, at man skal være ualmindelig grundig i udvælgelsen af produkter designet og produceret i Kina. Der er alt for mange producenter, som enten ikke forstår, hvad CE-mærket dækker, eller ikke ønsker at bruge tid og penge på at overholde kravene. Vi kan kun kraftigt anbefale at få lavet en uvildig vurdering i Europa af produkterne, inden man køber en hel container hjem.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>