Gadelygter med wifi skruer selv op for lyset, når der kommer en fodgænger

Fra i dag danner ni kilometer vej og cykelsti i Albertslund ramme om Europas største test- og fremvisningscenter for intelligent gadebelysning.

Doll Living Lab åbner i aften, og 50 forskellige LED-amaturer på 280 nye lysmaster skal testes og vises frem til interesserede repræsentanter fra kommuner og regioner, der skal skifte gadebelysning.

»Rigtig mange kommuner står over for at skulle have ny gadebelysning, da man skal have udskiftet de gamle amaturer med kviksølv og lignende. Det er der simpelthen påbud om. Derfor har vi indsamlet erfaringer og behov fra en række kommuner, som vi så har formidlet videre til producenter,« siger Flemming Madsen, der er sekretariatschef i Doll.

Og i Albertslund kan de altså få vejledning i at vælge smart og miljørigtigt i samarbejde med de 18 producenter, der leverer gadelygterne.

  • Udover Albertslund har fem danske kommuner bidraget med input til fremtidens gadebelysning.
  • Projektet har fået 15 millioner kroner fra støtteordningen Green Labs under Energistyrelsen, ligesom Vækstforum Hovedstaden og Region Sjælland har støttet.

Læs også: Roskilde-forsøg undersøger, om folk foretrækker koldt eller varm lys

De mange nye belysnings-teknologier er placeret Hersted Industripark, og der er ikke kun tale om nye LED-lamper.

280 amaturer har en IP-adresse og kommunikerer direkte med et kontrolrum, hvor lampernes energiforbrug og CO2-udledning overvåges.

På strækningerne er der opsat sensorer, der kan registrere eksempelvis cyklister og fodgængere og regulere belysningen efter, om der rent faktisk er mennesker på vejen.

Tilbage i kontrolrummet kan det så registreres, hvordan den enkelte gadelampe reagerer på eksempelvis cyklister. Hvis det ikke er tilfredsstillende, kan køberen og producenten indgå i en dialog om at tilpasse produktet og teste det i Living Lab, inden kommunen investerer i det.

Der er også sat wifi i lysmasterne, så man eksperimentere med at bruge masterne til indsamling af forskellige informationer, som sendes tilbage til kontrolrummet.

Læs også: Kom trådløst på nettet via gadelygten

Men hvorfor skal alt dette så ligge i lige Albertslund?


Albertslund-lygten blev designet af Jens Møller-Jensen til boligprojektet ‘Albertslund-husene’ i 1963. I år 2000 fik den Dansk Designråds Klassikerpris.

Ifølge Flemming Andersen er det blandt andet et spørgsmål om historie.

»Albertslund har en lang tradition med belysning, der stammer helt tilbage fra 1960’ erne. Vi er, så vidt jeg ved, den eneste kommune i Danmark, der har en lampe opkaldt efter os,« siger Flemming Madsen med reference til Jens Møller-Jensens velkendte design fra 1963 og tilføjer, at det også drejer sig om at tage initiativet på miljøområdet.

»Vi er den eneste kommune i Danmark, der er er EU-certificeret miljøvenlig. Og der er masser af CO2 at spare ved at vælge den rigtige belysning.«

Doll Living Lab åbner i aften, torsdag.

Læs også: Lysrådgiver til kommunerne: Hold igen med LED-investeringer

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>