Guinea viser vejen: Indsats mod ebola bremser epidemien

Den dødelige ebola-virus trives stadig i bedste velgående i de vestafrikanske lande Guinea, Sierra Leone og Liberia, hvor den indtil nu har dræbt over 3.000 mennesker – men der er trods alt lyspunkter.

I Guinea, hvor udbruddet startede, stiger antallet af nye sygdomstilfælde ikke længere uge for uge. Faktisk har antallet af nye smittede om ugen ligget ret stabilt mellem 82 og 102 de seneste fem uger, viser tal fra verdenssundhedsorganisationen WHO.

Sygdommen er altså tilsyneladende så småt ved at være under kontrol i Guinea, hvor der ifølge WHO blot er brug for 40 ekstra hospitalspladser ud over de 180 ebola-sengepladser, der allerede er på plads. I Guinea er der nu også tilstrækkelig laboratorie-kapacitet til at diagnosticere de syge.

Situationen er uvis i Liberia

Værre står det til i nabolandet Sierra Leone. Uge for uge stiger antallet af nye smittede i Sierra Leone, og de 323 eksisterende hospitalspladser plus de 297, der vides at være på vej, dækker kun halvdelen af behovet.

Et mobilt laboratorium i hovedstaden Freetown er ved at blive udvidet, så det fremover vil kunne klare 100 ebola-test om dagen, og nyt laboratorie-udstyr er også på vej mod Bombali-området.

I Sierra Leone er fem af landets 14 distrikter nu sat i karantæne, så mere end en million mennesker må blive, hvor de er, og mange af dem vil være afhængige af fødevarehjælp fra FN, skriver Reuters.

I Liberia er situationen ret speget, for det er svært at få sikre meldinger fra landet. Antallet af rapporterede smittede varierer ganske meget fra uge til uge, og ifølge de liberianske sundhedsmyndigheder var der slet ingen nye smittede i hovedstaden Monrovia i sidste uge.

Det tror eksperterne fra WHO ikke rigtig på – de er bange for, at antallet af nye smittede stadig er stigende i landet, hvor der er katastrofal mangel på hospitalssenge beregnet til ebola-ramte. Dem er der kun 315 af i landet, 440 er på vej, og der er brug for hele 1.550 mere, anslår WHO. Uden sengepladser må hospitalerne afvise patienter og lade dem blive passet i hjemmene, hvor der er stor risiko for, at de smitter andre.

I Liberia mangler der også laboratorier til at diagnosticere sygdommen, men ikke mindst USA’s militær arbejder på sagen. Tre mobile laboratorier er ved at blive udvidet, og to nye er ved at blive sat op.

USA sender hjælpetropper

Med bedre diagnosticerings- og behandlingsmuligheder kan ebola-epidemien sandsynligvis komme under kontrol i Sierra Leone og Liberia, som den er kommet det i Guinea. Hjælpen er da også på vej, ikke mindst fra USA, der sender 3.000 soldater, som skal bygge felthospitaler og uddanne det lokale sundhedspersonale.

Uanset den internationale hjælpeindsats vil antallet af smittede og døde stige i nogle måneder endnu, før epidemien forhåbentlig dør ud. Det er heldigvis stærkt usandsynligt, at vi kommer til at opleve det scenarie, som USA’s Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC) beregnede først på ugen – ifølge den analyse kan mellem 550.000 og 1.400.000 mennesker nå at blive smittet inden nytår, hvis ikke udviklingen vendes.

Læs også: Over en million mennesker kan have ebola inden nytår

Forskere fra Columbia University i New York har udviklet en anden matematisk model, som de løbende fodrer med nye data, og på den baggrund forsøger de at forudsige antallet af syge og døde seks uger frem.

Den seneste prognose estimerer, at situationen langsomt bedres i Guinea og Liberia, mens den forbliver uændret i Sierra Leone. Det vil betyde, at det samlede antal af ebola-dødsfald frem til 2. november stiger til cirka 932 i Guinea, 3.610 i Liberia og 2.355 i Sierra Leone – i alt 6.897, hvilket er mere end en fordobling af dødstallet i forhold til i dag.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>