Nordjysk MRSA-team holder svine-bakterie i skak

Fire tilfælde med infektioner i led, knogle, bryst og albue har Region Nordjylland kunnet tilskrive MRSA 398, bedre kendt som svine-MRSA, siden 2008.

Ikke en eneste gang har den resistente bakterie dog ført til en mere alvorlig infektion som blodforgiftning, og den succes kan tilskrives regionens MRSA-team, fortæller ledende overlæge Tove Ejlertsen Jensen fra klinisk mikrobiologi på Aalborg Universitetshospital.

»Det handler om at være fremme i skoene, være hurtig og få den rigtige behandling i gang med det samme,« siger hun.

Til hverdag arbejder fire personer i regionens MRSA-enhed: to hygiejnesygeplejersker, en overlæge og en sekretær. Deres opgave er at behandle og vejlede patienter, der er blevet podet positive for MRSA af deres praktiserende læge.

Langt de fleste danske svin har hjemme i Jylland. En opgørelse fra 2012 viser, at ca. 30 procent af svinebestanden findes i Region Syddanmark, ca. 35 procent i Region Midtjylland og ca. 23 procent i Region Nordjylland.

MRSA-bakterier, hvad enten de er humane eller veterinærrelaterede, inficerer oftest hud og sår, sjældnere for eksempel led og knogler.

Ubehandlet kan en infektion med MRSA føre til blodforgiftning, som ifølge professor Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet forårsager dødsfald i 25-40 procent af tilfældene.

De fire tilfælde i Nordjylland, hvor svine-MRSA har ført til mere end overfladisk infektion, drejer sig om et tilfælde med brystbetændelse efter graviditet, en infektion i et forstuvet led, en infektion i en slimsæk på albuen og en infektion i en knogle på yderste fingerled.

Når en person er konstateret positiv, tilbyder MRSA-teamet gennem den praktiserende læge at overtage behandlingsforløbet, som starter med, at hygiejnesygeplejersken afklarer, hvor smitten stammer fra.

»Vi skal først og fremmest finde ud af, om smitten er pådraget ved kontakt til hospital i udlandet, eller om den stammer fra en svinestald, hvor personen arbejder,« siger Tove Ejlertsen Jensen.

Når det er afklaret, sendes prøven af sted til Statens Serum Institut, som endeligt bekræfter, hvilken MRSA-stamme der er tale om.

Test og vejledning af familie

»Langt de fleste siger ja tak til vores hjælp, når de får at vide, at de er smittet med MRSA,« siger Tove Ejlertsen Jensen.

Når en person med arbejde i svinelandbruget får konstateret svine-MRSA, bliver vedkommende ikke selv behandlet, medmindre bakterien har forårsaget infektion, da Sundhedsstyrelsen har vurderet, at de efter al sandsynlighed bliver smittet igen.

Til gengæld tilbyder MRSA-teamet at komme ud til den pågældende for at teste familien og samtidig tale med dem om, hvad det vil sige at være i kontakt med svine-MRSA. Derudover tilbyder teamet at rådgive landbrugsmedarbejderen om, hvordan han undgår at bære smitten med sig ud af stalden.

»Hvis familien viser sig at være smittebærere, tilbyder vi dem straks behandling, og derefter kontrolpoder vi dem løbende,« siger Tove Ejlertsen Jensen, som oplever, at både den smittede landbrugsmedarbejder og familien ofte har rigtig mange spørgsmål til deres situation.

Oprustede i 2013

Den nordjyske MRSA-enhed har eksisteret siden 2000, men Region Nordjylland oprustede i løbet af 2012 og 2013 – som den eneste region – sin indsats, efter at Sundhedsstyrelsen havde opdateret sin vejledning om forebyggelse af MRSA med ekstra fokus på svine-MRSA.

»Vi i MRSA-enheden fik med det samme regionen med på, at vi skulle opruste vores indsats mod MRSA, og i sommeren 2013 var pengene afsat,« siger Tove Ejlertsen Jensen.

Inden 2013 var der blandt andet kun tilknyttet en enkelt sygeplejerske til enheden. Tove Ejlertsen Jensen er ikke i tvivl om, at de ekstra ressourcer har betydet meget for den nordjyske MRSA-indsats:

»Vores arbejde er meget grundigt, forebyggende og udadrettet, og vi håber, at vi også i fremtiden kan forebygge alvorlige infektioner og dødsfald med MRSA ved at have fokus på, at det er vigtigt at finde MRSA-positive – specielt forud for hospitalskontakt,« siger hun.

Antal af smittede stiger

I 2013 blev 161 personer testet positive for svine-MRSA i Region Nordjylland. På landsplan var antallet 648. I løbet af de første otte måneder af 2014 er der konstateret 738 tilfælde, og i august måtte fødevareminister Dan Jørgensen (S) og sundhedsminister Nick Hækkerup (S) på et samråd i Folketinget konstatere, at der skal nye tiltag til for at standse den voldsomme stigning.

Det betyder blandt andet, at ministrene har iværksat en fornyet risikovurdering af smittespredning, en kortlægning af bakteriens smitteveje, en øget smitte-screening af svinebesætningerne og et hygiejneprojekt, der skal forbedre hygiejnen blandt dem, der arbejder i svine­staldene.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>