Ny katalytisk proces begrænser skibsforurening

Hvis du har set større skibe lægge fra kaj og stikke til søs, så har du også set farlig, sort røg fra skibenes skorstene. Nu har Haldor Topsøe lanceret en helt ny katalysatorproces, der kan nedbringe udledningen af farlig sod og tungmetaller fra skibe, der sejler på såkaldt bunkerolie – på verdensplan den mest udbredte brændstofform til skibe.

»Vi har skabt den første brugbare katalytiske proces til at fjerne partikler udledt af blandt andet store krydstogtskibe. Indtil nu har skibe på bunkerolie nemlig ikke kunnet begrænse udledningen af de skadelige partikler nævneværdigt. Det kan de nu,« fortæller Keld Johansen, der er seniorforsker hos Hal­dor Topsøe.

Haldor Topsøes nye katalysatorproces kaldes ECO-Jet og begrænser sodudledningen fra skibe, der drives af det populære Heavy Fuel Oil med 85-95 procent. Denne type brændstof er også kendt som bunkerolie og indeholder op til 3,5 procent svovl. Som et led i ECO-Jet-processen fjernes også de giftige polyaromatiske kulbrinter. Tallene skal ses i forhold til konventionelle skibe uden den nye proces.

Det indbyggede svovlfilter består af en katalysator baseret på grundstoffet vanadium. Det er så integreret i et siliciumkarbid partikelfilter, der er et filtermateriale, man blandt andet kender fra dieselpersonbiler. Den nye katalysatorproces kan forbrænde sod passivt ved under 400 grader celsius, og samtidig er katalysatoren resistent over for svovl.

Haldor Topsøe-løsningen kan desuden kombineres med scrubber-processer for også at fjerne svovl i samme røggas.

Derfor er ECO-Jet-processen indstillet til Ingeniørens produktpris 2014 i kategorien ’innovationsprisen’. Læs mere om den prestigefyldte konkurrence i boksen her på opslaget.

Beskytter turbolader

Meld dit produkt til Ingeniørens Produktpris inden onsdag 8. oktober. Der udpeges fem kategorivindere og en hovedvinder, som offentliggøres i Ingeniøren fredag 28. november 2014.

Du kan læse mere om Ingeniørens produktpris og tilmelde dit produkt på ing.dk/produktprisen – her kan du også se retningslinjerne for konkurrencen og omtale af tidligere års vindere.

Produktprisen uddeles i fem kategorier:
Bæredygtighedsprisen, som gives til et ‘grønt’ produkt.
Velfærdsprisen, som går til et produkt, der hjælper mennesker.
Globalprisen, som er til et produkt med eksportpotentiale.
Innovationsprisen er kategorien til den geniale og overraskende løsning.
Iværksætterprisen går til et nyt produkt fra et nyt firma.

Ingeniørens Produktpris er blevet uddelt i 15 år. Sidste års hovedpris gik til Dako for det automatiske kræftana­lyseinstrument Dako Omnis.

Det også været vigtigt at sikre, at det katalyserende partikelfilter kan holde et lavt modtryk for at beskytte turboladerne i skibenes motorer. Ifølge Keld Johansen er den passive forbrænding af sod ved temperaturer omkring og under 400 grader celsius afgørende for at sikre en stabil gennemstrømning til skibenes turboladere, hvilket er vigtigt for at undgå overophedning.

»Man skal nemlig tænke på, at man ikke ligesom på almindelige dieselbiler og diesellastbiler blot kan sende et krydstogtskib på værkstedsbesøg for at fjerne asken. Her har man brug for at fjerne overskydende aske med få timers interval. I ECO-Jet processen indgår et nyudviklet ’reverse pulse flow’ system så vi kan udføre den proces løbende om bord på skibene,« forklarer Keld Johansen, men vil dog af konkurrencehensyn ikke ind på, præcis hvordan reverse pulse flow virker.

Det store problem med bunker­olie er, at det både indeholder op til 3,5 procent svovl og flere hundrede parts pr. million (ppm) af tungmetaller, der blandt andet dækker over vanadium, jern, nikkel, silicium og natrium.

Miljødiesel for dyrt og besværligt

Alternativt kunne skibene i stedet sejle på det langt mere miljøvenlige marine miljødiesel, hvis indhold af svovl ligger meget tæt på 0,1 procent. Men ifølge Keld Johansen er det stadig en alt for dyr omlægning:

»Skibsindustrien har i mange år nu diskuteret miljødiesel. Problemet er bare stadig, at kapaciteten på raffinaderierne rundt i verden er for lille til at kunne erstatte bunkerolie. Derfor er man nødt til at behandle bunkerolien på anden vis. Og det sker nu med den her katalysatorproces,« siger han.

Den nye ’emissionsproces’ fra Haldor Topsøe er resultatet af en række pilotprojekter. Det største har fundet sted på det over 2.000 passagerer store krydstogtskib MS Queen Victoria. Her har man afprøvet ECO-Jet-processen under virkelige og hårde betingelser.

»På den måde har vi kunnet måle både på katalysatorprocessens indvirkning på skibets turbotrykladning og ophobning af overskydende aske. Og ikke mindst har vi kunnet lave præcise målinger af reduktionen i udledning af de skadelige partikler både om bord på skibet og ved kajkant,« siger Keld Johansen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>