Gymnasieelev får betinget dom for karakter-hacking

To år efter at det kom frem, at nogen havde brudt ind i Københavns Tekniske Skoles studieadministrationssystem Lectio og ændret flere elevers karakterer, er der nu faldet dom i sagen. Københavns Byret gav en betinget dom til en 21-årig og frikendte samtidig to 21-årige og en 20-årig i sagen. Det skriver Politiken.

De tre, der blev frifundet, erklærede sig alle uskyldige, mens den dømte i sagen erkendte sin skyld. Han fik en betinget dom på et år.

Anklagemyndigheden havde krævet en fængselsdom til de anklagede elever med henvisning til straffelovens paragraf 263 om at skaffe sig uberettiget adgang til et informationssystem.

»Vi har en række log-filer, vi har nogle oversigter over nogle karakterer. Det er sådan set det, der skulle være det bindende bevis. Vi synes ikke, at det er nok. Forstået på den måde, at vi er kommet frem til, at det ikke er tilstrækkeligt til en domsfældelse i den her sag. Vi mangler information, som kan gå dybere,« sagde dommeren ifølge Politiken.

Simple hackermetoder

Skolesystemet Lectio fra Macom bruges blandt andet af eleverne til at se deres skoleskemaer, eksamensresultater og aflevere opgaver i. Det kræver kun et brugernavn og et password for at få læreradgang til systemet, og lærerens kode skulle ifølge de sigtede være kendt af flere af eleverne på skolen.
Det udnyttede den dømte 21-årige elev således til at bryde ind.

Læs også: KL: Det kan ikke betale sig at it-sikre folkeskolerne – de unge skal opdrages

Skolen blev opmærksom på indbruddet, da der blandt andet var blevet ændret karakterer fra fag helt tilbage fra 1.g, som den pågældende lærer ikke havde haft eleverne i.

Efterfølgende anmeldte skolen episoden til Politiet og har siden efterforsket sagen med hjælp fra den forhenværende nationale it-efterforskningssektion (NITES).

Læs også: Macom afviser at indgå kontrakt om sikker behandling af elevers persondata

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>