Har 19,7 milliarder kr. givet bedre indeklima i skolerne?

Indeklimaet i de danske skoler og gymnasier skal nu til eksamen. Som en del af Dansk Naturvidenskabsfestival sender forskere fra DTU udstyr til at undersøge CO2-niveau og forekomsten af skimmelsvamp ud til 1.000 skole- og gymnasieklasser.

Resultaterne skal sammenlignes med en undersøgelse, som de samme parter stod bag i 2009. Dengang indrapportede 743 klasser fra 320 skoler deres målinger. I 56 procent af klasserne målte eleverne et CO2-indhold, der lå over Arbejdstilsynets anbefalede grænse på 1.000 ppm. 20 procent lå endda mere end dobbelt så højt som anbefalet.

Læs også: Halvdelen af de danske elever lider under alt for meget CO2

»Det bliver rigtig spændende at se, om der er sket noget. Jeg håber, at det vil se bedre ud, men jeg frygter, at det ikke er tilfældet,« siger professor Geo Clausen fra DTU Byg.


25.000 elever fordelt på 1.000 klasser skal i de kommende uger tjekke, om indeklimaet i de danske skoler er blevet bedre siden 2009, hvor man sidst gennemførte et lignende eksperiment. Foto: Carsten Andersen

I 2009 fik resultaterne både elever, forældre, lærere og politikere til at kræve bedre indeklima i skolerne. Sundhedsstyrelsen udsendte en vejledning, som kommunerne kunne bruge til at udbedre problemerne – som flere forskningsprojekter har vist har stor indflydelse på elevernes indlæringsevne og eksamenspræstationer.

Siden har kommunerne ifølge Danmarks Statistiks opgørelse over de kommunale regnskaber investeret 19,7 mia. kroner i renovering og nybyggeri på folkeskoleområdet. Gymnasierne er i mellemtiden blevet selvejende, så Ingeniøren har ikke kunnet finde en opgørelse af anlægsinvesteringerne på deres område.

Læs også: Slappe byggekrav tillader dårlig luft i klasselokalerne

Fordi forskerne endnu ikke tør tro på, at indeklimaet er blevet væsentligt forbedret, skal eksperimentet også bevidstgøre eleverne om, hvor vigtigt det er at få luftet ud på den gode gammeldags måde.

»Vi vil gerne bringe lidt fokus på de gamle dyder med at få åbnet vinduerne noget oftere,« fortæller Geo Clausen.

Derfor skal eleverne først måle CO2-indholdet på en helt almindelig dag. Derefter skal de vente nogle dage og så prøve at måle CO2-indholdet på en dag, hvor de har luftet ud.

»Vi vil gerne vise, at man faktisk kan gøre noget, mens vi går og venter på, at skolerne bliver renoveret.«

Læs også: Højt CO2-niveau i danske klasseværelser ødelægger indlæringen

Resultaterne af målingerne vil blive offentliggjort, når alle målinger er kommet ind i slutningen af oktober.

Kommunerne har ifølge CRM Byggefakta planer om at investere knap 13 mia. kr. på byggeri og renovering inden for skoler, uddannelse og forskning inden 2017.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>