Ny amerikansk raketmotor skal udvikles af Amazon-stifters firma

Det enorme rumfartsfirma United Launch Alliance (ULA) vil have nye motorer til sine raketter, og de skal udvikles i samarbejde med firmaet Blue Origin.

Den nye raketmotor kaldet BE-4 skal drives af flydende naturgas og flydende ilt. Den skal være klar til at blive testet på landjorden om to år, og i 2019 skal de første raketter sendes til vejrs af to motorer, der tilsammen kan levere en løftekraft på knap fem millioner newton.


Sidste år testede Blue Origin raketmotoren BE-3. Nu er en ny og kraftigere motor på vej. (Foto: Blue Origin)

BE-4 skal først og fremmest bruges i en ny generation af rumraketter baseret på ULA’s Atlas- og Delta-raketter. Med den amerikanske raketmotor slipper ULA for at være afhængig af de russiske raketmotorer, der i dag bruges ved opsendelsen af de store Atlas 5-raketter.

Læs også: USA bryder monopol for at slippe af med russiske raketmotorer

Blue Origin har hovedkvarter i Kent i Washington, og raketmotorerne testes i Texas. Senest er motoren BE-3 blevet testet med succes i december 2013, og planen er, at den skal bruges ved opsendelsen af et lille rumskib kaldet New Shepard.

ULA ejes af flygiganterne Lockheed Martin og Boeing i fællesskab, mens det langt mindre Blue Origin er it-milliardæren Jeff Bezos’ hjertebarn. Jeff Bezos stiftede Amazon.com, og nu bliver Blue Origin for alvor en konkurrent til rumfartsfirmaet SpaceX, der ejes af it-milliardæren Elon Musk, som blev rig på betalingstjenesten PayPal.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>