Havarirapport slår fast: MH17 blev skudt ned over Ukraine

Alt var fuldstændig roligt og efter planen. I den tynde luft højt over et let skydækket Ukraine sad passagererne i MH17 den 17. juli lidt over klokken 13 og gjorde, hvad man nu gør på en interkontinental tur helt fra Amsterdam til Kuala Lumpur: fik en kop kaffe, gik på toilettet, så fjernsyn og læste i de mange rejsebøger, der senere skulle regne ned over landsbyen Hrabove.

MH17 – en Boeing 777-200 bygget i USA i 1997 – skar sig monotont gennem luften med 915 kilometer i timen, mens autopiloten holdt kursen på præcis 115 grader. Motorerne havde den rigtige mængde olie, kørte upåklageligt, de elektriske systemer fungerede, og der var kontakt med Dnipropetrovsks kontrolcenter på jorden. Men under passagerernes fødder – på jorden under dem – var en krig i gang.

Læs også: Alt tyder på, at sovjetiske BUK-luftværnsmissiler skød passagerfly ned

Ved landsbyen Hrabove i Ukraine fløj kuglerne om ørerne på prorussiske separatister og ukrainske soldater, og MH17 med sine 283 passagerer og 15 besætningsmedlemmer nærmede sig.

Hvad der præcis skete på landjorden, nævner den hollandske havarirapport intet om. Men faktum er, at MH17 pludselig forsvandt fuldstændigt. På et splitsekund. Der var ingen advarselslamper, ingen tekniske fejl, intet nødopkald, og bag styrepinden sad erfarne piloter.

We see nothing

Dnipropetrovsks kontrolcenter prøvede flere gange at få kontakt til MH17 og kontaktede et andet fly i området, der burde kunne se MH17 ud ad vinduerne. Men meldingen lød: “Nothing. We see nothing”.

Hvad der præcis skete i luften, tør havarirapporten ikke gisne om, men konstaterer blot, at MH17 gik i stykker på grund af ‘en stor mængde objekter med høj energi, der gennemborede flyet udefra’. Med andre ord: MH17 blev skudt ned.

Da det skete, delte flyet sig i et hav af fragmenter, der regnede ned over et område på 10 gange 5 kilometer. Rejsebøger, bagage, flysæder og lig landede på marker, i folks baghaver og foran fødderne på de soldater, der formentlig skød MH17 ned ved et uheld.

Ingen manipulation med sorte bokse

Med 193 hollændere om bord var det naturligt, at Holland stod i spidsen for havariundersøgelsen, der indtil videre kun er foreløbig. Den endelige rapport kommer inden for et år.

Den hollandske havarikommission har kæmpet for at få lov til at udføre sit arbejde, og på grund af krigen har hollænderne faktisk aldrig besøgt nedstyrtningsstedet. Deres undersøgelser er hovedsagelig baseret på de billeder, som den ukrainske havarikommission tog i dagene efter ulykken.

Hollænderne fik heller ikke flyets sorte bokse i første omgang. De blev indsamlet af ukendte prorussiske separatister og overdraget til malaysiske repræsentanter i Donetsk i Ukraine. I dagene efter styrtet gav det anledning til spekulation om, hvorvidt der var blevet manipuleret med data i de sorte bokse, men det afviser de hollandske myndigheder.

Hele rapporten kan læses i detaljer her.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>