Venstre: Absurd at lade DSB køre videre uden en kontrakt med staten

Folketinget har ikke længere mulighed for at stille krav til DSB’s forvaltning af togtrafikken i Danmark. Det er Venstres reaktion på den køreplan, der træder i kraft fra 14. december.

Transportministeriet har fortsat ikke indkaldt til politiske forhandlinger om en ny kontrakt til DSB, og da den nuværende udløber med 2014, har ministeriet valgt at godkende en køreplan for 2015 uden forhandlinger.

»Det er en fuldstændig absurd og højst usædvanlig situation. Der foreligger ingen ny kontrakt, og vi har som politikere ingen mulighed for at gå ind og stille krav til DSB på vegne af passagererne. Hvordan stiller det dem i forhold til rettigheder og service,« spørger Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen.

Transportministeriet havde oprindeligt planlagt at have en færdigforhandlet kontrakt liggende klar tilbage i juni, og i april fik transportudvalget ved et samråd besked om, at forhandlinger var nært forestående. Men siden er intet sket.

Læs også: Tidsplanen skrider for ny DSB-kontrakt

Forhandlingerne er blandt andet blevet forsinkede af, at DSB har været længe undervejs med en samlet materielstrategi. Strategien skulle danne grundlag for forhandlingerne og blandt andet besvare spørgsmål om, hvilke tog der skal køre på de danske jernbaner i fremtiden, og hvilken rolle – hvis nogen – de skandaleombruste IC4-tog skal spille.

Først i slutningen af august valgte DSB kontroversielt at gå til pressen med en materielstrategi og et beslutningsoplæg, der blandt andet varsler muligt opgør med drømmen om både timemodel og standardtog.

Læs også: »Der ligger en politisk aftale, og det skal DSB bare lære at tage bestik af«

Ifølge Kristian Pihl Lorentzen er der dog ingen undskyldning for, at forhandlingerne fortsat udskydes.

»Dette land er offer for trafik-tomgang. Nu fortsætter man bare ad samme sti næste år. Jeg forstår ikke, hvorfor ministeriet ikke indkalder til de forhandlinger,« siger Kristian Pihl Lorentzen.

Transportminister Magnus Heunicke oplyser til Transportudvalget, at ministeriet er nødt til at godkende køreplanen for at overholde sine forpligtelser i overensstemmelse med jernbaneloven.

»På nuværende tidspunkt foreligger der ikke en kontrakt mellem DSB og Transportministeriet, der regulerer DSB’s trafikale forpligtelser i 2015. Det følger samtidig af jernbaneloven, at transportministeren har en forpligtelse til at opretholde jernbanetrafikken, hvorfor Transportministeriet af hensyn til muligheden for at planlægge og gennemføre trafik i 2015 har godkendt køreplanen,« skriver ministeren.

DSB’s nuværende kontrakt med staten udløber 1. januar 2015.

Læs også: DSB: Glem enhver tanke om standardtog – de findes ikke

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>