Holland sætter el-lokomotiver ind i stedet for Ansaldobreda-fiasko

Det var ren brandslukning, da Hollands statsejede jernbaneselskab, NS, sidste sommer bestilte en række klassiske elektriske lokomotiver og togvogne i erkendelse af, at en serie spritnye italienske højhastighedstog fra Ansaldobreda aldrig kommer i drift.

De netop landede lokomotiver af typen Traxx fra canadiske Bombardier skal indsættes i Hollands højhastighedsprogram, Intercity Direct. Programmet gik under navnet Fyra, indtil det sidste år kollapsede, da Hollands og Belgiens statsbaner annullerede deres ordrer på i alt 19 af Ansaldobredas nye V250-toge efter omfattende problemer med toget.

Et lille antal eksemplarer af V250 var i drift i bare 39 dage fra december 2012 til januar 2013, indtil de belgiske statsbaners kontrolagentur inddrog togets køretilladelse på grund af sikkerhedsproblemer. En uafhængig teknisk analyse af toget havde forinden påvist 2.019 potentielt driftsforstyrrende fejl, herunder løsrevne døre, upålidelige bremser, utætte afdækninger omkring tekniske installationer, kabler hængt op med tape og løse tagkonstruktioner.

Læs også: Se udsnit af de 2.019 fejl i højhastighedstoget V250 efter blot én vinter

Dermed skriver V250 sig ind i rækken af kuldsejlede togprojekter fra den italienske togproducent, som også har leveret DSB’s IC4-tog. V250-togenes utætte afdækninger og manglende forankring af kabler går igen blandt problemerne med IC4-togene herhjemme.


Traxx-lokomotiverne fra canadiske Bombardier skal indsættes i Hollands højhastighedsprogram. (Foto: Wikipedia/Jahoe)

Ansaldobreda og de hollandske statsbaner indgik tidligere i år en aftale, hvorved Ansaldobreda tager de leverede tog tilbage og betaler 125 millioner euro til de hollandske statsbaner.

Læs også: Ansaldobreda betaler Holland en milliard kroner for ubrugelige tog

De nye el-lokomotiver skal i første omgang køre mellem Amsterdam og Rotterdam, og de skal fra næste år indsættes mellem Eindhoven og Haag. De vil dog ikke, som det var planen med V250, blive brugt på internationale strækninger til Antwerpen og Bruxelles.

Læs også: Bombardier trækker sig fra kapløbet om Ansaldobreda

Med indkøbet af Traxx-lokomotiverne har de hollandske statsbaner også nedtonet ambitionsniveauet i forhold til prestigeprojektet V250, som var specialudviklet til banerne i Holland og Belgien og skulle præstere en topfart på 250 km/t.

I sammenligning er Traxx-serien en bedaget sag, som blev sat i produktion i 1996 og i drift fra 2000, om end lokomotivet løbende bliver produceret i nye, opdaterede versioner. Det præsterer en topfart på bare 160 km/t.

Til gengæld er lokomotivets historik præget af driftssikkerhed, og det kører i dag i en lang række europæiske lande som Tyskland, Frankrig, Schweiz, Sverige, Norge, Italien, Belgien, Polen og Spanien. Der blev i marts bestilt 240 eksemplarer til Sydafrika, og Deutsche Bahn i Tyskland har netop bestilt 450 eksemplarer.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>