Hong Kong bestiller verdens største tunnelboremaskine

Entreprenørkonsortiet på tvillingetunnellen mellem Tuen Mun og Chek Lak Kok nær lufthavnen i Hong Kong har bestilt verdens største tunnelboremaskine (TBM). Det skriver hjemmesiden Tunneltalk.com.


Verdens hidtil største tunnelboremaskine, den fejlramte Big Bertha, holder for øjeblikket stille i Seattle. Næste år bliver den overgået af en endnu større model, som skal grave to tunneller i Hong Kong. Skjolddiameteren på den nye TBM bliver 17,6 meter. Det svarer cirka til højden på en seks etagers bygning.

Verdens i øjeblikket største TBM holder efter omfattende skader stille i Seattle for tiden. Den har en diameter på 17,5 meter. Men Dragages-Bouygues har bestilt en lidt større TBM med en skjolddiameter på 17,6 meter fra den tyske producent Herrenknecht. Til sammenligning har de TBM’er, der i øjeblikket graver metrotunneller under København, en skjolddiameter på 5,78 meter.

Læs også: Verdens største tunnelboremaskine skal stå stille i 11 måneder endnu

Den enorme TBM skal – muligvis sammen med en tvilling i samme størrelse – grave to 4,2 km lange tunneller, der hver skal rumme en tosporet vej. Tunnellen går igennem jord- og klippelag med meget forskellige egenskaber.

For at undgå nogle af de problemer, der har ramt TBM’en i Seattle, vil den nye TBM blive udstyret med flere sensorsystemer. Et af dem – udviklet af Bouygues Construction Research & Development Department – skal placeres i skæreskiverne i borehovedet. Sensorerne skal gøre det muligt at vurdere, hvor slidte skæreskiverne er, og hvornår de skal skiftes. Desuden kan data fra sensorerne bruges til at kortlægge undergrundens egenskaber under boringen.

Derudover bliver borehovedet også udstyret med en robotarm med en slags højtryksrenser, som kan spule materiale ud af borehovedet for at forhindre tilstopning, og et videosystem, så personalet kan overvåge, hvad der sker i borehovedet, når teknikerne går ind i det for at udføre inspektioner og service.

TBM’en skal leveres i 2015, og entreprenørerne regner med at være færdige med anlægsdelen af projektet i 2018.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>