Interne iværksættere udvikler ny Grundfos-pumpe

Verden tørster efter vand, og derfor er der bud efter afsaltningsanlæg. Det marked har Danmarks pumpe­gigant, Grundfos, længe leveret pumper til. Den type pumper er kendetegnet ved, at trykket skal være meget højt, mindst 70 bar, for at vandet kan presses igennem de membraner, der filtrerer saltet fra.

Pumpen i Grundfos’ katalog var dog teknologisk sakket bagud af dansen, fortæller projektleder Dan Hartmann. Derfor besluttede han og fire andre kolleger, at det var tid til at udvikle en ny – og den beslutning har ført til et produkt, der nu er indstillet til Ingeniørens Produktpris 2014.

I stedet for at oprette projektet på traditionel vis i Grundfos’ udviklingsafdeling, fik de fem kolleger grønt lys til selv at kaste sig ud i udviklingen:

»Vi blev en slags interne iværksættere, som selv skulle drive processen og forsøge at få andre til at bidrage,« fortæller Dan Hartmann.

Teknologisk havde gruppen nogle stærke instrumenter i værktøjskassen. For siden Grundfos sidste gang havde sendt sådan en pumpe på markedet, også kaldet en booster eller trykforøger, var der kommet en helt ny generation af elmotorer med permanente magneter. Den type motorer kan køre med langt højere omdrejninger end traditionelle pumper – helt op til 5.000 omdrejninger i minuttet:

»Dermed kunne vi slippe for en gearing mellem motor og pumpe. Det gør modulet langt simplere end tidligere,« fortæller Dan Hartmann.

Meld dit produkt til Ingeniørens Produktpris inden onsdag 8. oktober. Der udpeges fem kategorivindere og en hovedvinder, som offentliggøres i Ingeniøren fredag 28. november 2014.

Du kan læse mere og tilmelde dit produkt på ing.dk/produktprisen – her kan du også se retningslinjerne og omtale af tidligere års vindere.

Produktprisen uddeles i fem kategorier, som er:

Bæredygtighedsprisen, som gives til et ‘grønt’ produkt.

Velfærdsprisen, som går til et produkt, der hjælper mennesker.

Globalprisen, som er til et produkt med eksportpotentiale.

Innovationsprisen er kategorien til den geniale og overraskende løsning.

Iværksætterprisen går til et nyt produkt fra et nyt firma.

Ingeniørens Produktpris er blevet uddelt i 15 år, og i 2013 gik hovedprisen til virksomheden Dako for det automatiske kræftanalyseinstrument Dako Omnis.

Vægt og servicetid ned

På omkring ni måneder havde gruppen specificeret konceptet og efter cirka 2,5 år var modulet med motor og pumpe klar til markedet.

Væk er klodsede remtræk, kobling og besværlige oliesystemer. Vægten er blevet reduceret fra 1.200 kg til bare 300 kg uden at det er gået ud over trykket, som kan blive helt op til 82,7 bar.

På grund af den mere simple opbygning er holdbarheden også blevet væsentligt forøget. Men hvis der endelig skulle ske noget med pumpen, kan en udskiftning af for eksempel en akseltætning klares af en enkelt person med tre stykker værktøj på 30 minutter. Tidligere tog den operation to personer en hel dag.

Dan Hartmann synes naturligvis, at det er et fantastisk produkt, Grundfos har udviklet. Men han er især begejstret over processen:

»Det har været utrolig spændende at arbejde i et lille internt team. Der har været et enormt engagement og gåpåmod til at overvinde forhindringer – præcis som hos rigtige iværksættere,« siger han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>