Italiener gør det, som Version2-blogger ikke formåede

Efter mange års kamp mellem PC-leverandører og forbrugere, der ikke ønsker at betale for Windows installeret på deres maskiner, er der faldet en dom, der for første gang kan have en mere principiel karakter til forbrugernes fordel.

Den italienske højesteret dømte fredag HP til at betale lidt over 1000 kr. tilbage til en mand fra Firenze, der havde købt en PC med en Windows-licens, han ikke var interesseret i. Det skriver det engelske medie The Register.

Dommen falder fire år efter, at Version2-bloggeren og FreeBSD-udvikleren Poul-Henning Kamp tabte en lignende retssag i byretten mod Lenovo, hvor han krævede at få refunderet pengene for en Windows Vista-licens på den maskine, han havde købt. Begrundelsen lød dengang på, at Poul-Henning Kamp havde handlet i »ond tro«, fordi han allerede før købet havde spurgt Lenovo, om han kunne få pengene refunderet for Windows-licensen, hvilket selskabet havde afslået.

En anden dansker, open source-aktivisten Ole Tange, fik dog tidligere i år succes med at få et beløb, der nogenlunde svarede til Windows-licensen tilbage fra Acer. Men i begrundelsen lød det, at Acer ikke havde refunderet licensen, men blot givet ham en godtgørelse for lang sagsbehandlingstid.

»Jeg er ked af, det ikke er en afgørelse, alle kan bruge,« sagde Ole Tange til Version2 i marts i år.

Den italienske afgørelse adskiller sig dog fra de danske domme ved, at den kan danne præcedens ifølge The Register, og organisationen Free Software Foundation Europe (FSFE) byder afgørelsen mod den såkaldte »Windows-skat« velkommen:

»Det er mere end på høje tid, at denne afgørelse falder,« siger FSFE’s præsident, Karsten Gerloff, til The Register og fortsætter:

»Det bør ikke være muligt for forhandlere at tvinge software, der ikke er gratis, ned i halsen på forbrugerne.«

Læs også: Forbrugerrådet Tænk: Utåleligt at man ikke frit kan vælge styresystem til pc

For sent, når du har trykket ‘accept’

Organisationen advarer brugere, der ikke ønsker at bruge det medfølgende operativsystem, mod at at starte computeren op.

Når man først har givet sin accept til slutbruger-licensaftalen (EULA), så er det for sent at kræve pengene tilbage for styresystemet.

Før i tiden var det muligt at afvise licensaftalen, men det er det ikke længere ifølge The Register, og derfor er domstolene blevet involveret.

Det er stadig uklart, hvilke praktiske konsekvenser afgørelsen vil have for andre europæiske forbrugere.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>