Minecraft ramt af bitter copyright-strid

En ung programmør i La Marque, Texas, vågnede torsdag nat til en overraskelse af dimensioner. Politiets udrykningshold havde omringet huset i den tro, at manden havde slået sin familie ihjel. Det havde de nemlig fået af vide af manden selv på Skype.

Men tippet var ikke fra programmør Wesley Wolfe. I stedet blev han offer for den såkaldte ’Swatting-prank’, der går ud på at sende ordensmagten for fuld udblæsning til offerets bopæl. Den farlige spøg er sandsynligvis sat i værks af utilfredse Minecraft-entusiaster, som har lagt Wolfe for had.

Wolfe er nemlig forfatter til den API, der skal lade serverværktøjet CraftBukkit tale med den originale Minecraft-kode. Men nu har Wolfe, der kendes under navnet Wolferness, skrevet en DMCA-erklæring, der kræver at Bukkit-værktøjet bliver fjernet. Bukkit er en grundsten for mange Minecraft-servere – og uden opretholdelse af Bukkit kan serverne ikke fungere, når spillet opdateres.

En sådan handling går tilsyneladende ikke ustraffet hen i Minecraft-verdenen. I hvert fald fortæller den amerikanske politiofficer Shawn Spruill ifølge Chron, at spillet i flere tilfælde er blevet kædet sammen med ’Swatting’, der har sit navn efter indsatsstyrken SWAT.

Uenighed om ejerskab

Før politiet natten til fredag havde omringet Wesley Wolfes hjem og før den 25-årige udvikler begyndte at modtage trusler på sociale medier, har Minecraft-striden om Bukkit været en kompliceret og bitter affære.

Bukkit er udviklet af et hold Minecraft-entusiaster og en stor del af verdens Minecraft-servere er baseret på værktøjet. Men i sidste måned meldte projektets leder ud, at han nedlagde projektet. Meldingen kom ovenpå at ejerne af Minecraft – Mojang – har ændret i spillets End-User License Agreement – eller bare EULA. De nye regler tillader Mojang at fjerne servere, der ikke lever op til kravene.

Beslutningen blev i Bukkit-miljøet mødt med blandede følelser. Men i et bizart plot-twist viste det sig dog, at Bukkit ikke kunne blive stoppet så nemt. Mojang ejer nemlig rettighederne til Bukkit, som de diskret fik under neglene, da de tidligere hyrede projektets udviklere. Det er der bare ingen, der har gjort klart for det miljø af udviklere, der mente, at de arbejdede frivilligt for et stykke åbent software. Den opdagelse har ikke skabt glæde i Bukkit-verdenen, hvor en lang række bidragsydere har meldt ud, at de forlader projektet. Hver og en har de skrevet et formelt farvel i Bukkits hjemmeside.

Og det er altså angiveligt det forløb, der har fået Wolfe til at kræve sin del af Bukkit-arbejdet nedtaget.

Detaljestrid om GPL-licens

Han har nemlig skrevet koden under licensen GPL. En licens, der tillader fri brug af koden, sålænge al kode er frit tilgængelig. Sådan er værktøjet Craftbukkit hidtil blevet delt – en pakke med åben kode på nær den originale Minecraftkode, som Bukkit-projektet ikke selv kunne lægge åbent frem.

Men i ly af, at det i virkeligheden er Minecraft-firmaet Mojang, der ejer Bukkit, så burde også Minecraft-koden – ifølge Wolfe – åbnes for offentligheden. Ellers lever det nemlig ikke op til GPL-licensen.

Ikke overraskende er Mojang uenig. Mojang-chef Vu Bui fremfører den pointe, at det ikke er den officielle Minecraft-software, som Craftbukkit indeholder. Det er i stedet en ’stjålen’ version, som Bukkit-projektet har delt – hvilket Mojang dog har set igennem fingre med.

Hvordan Bukkit fremover kommer til at fungere virker stadig usikkert, mens Mojang selv netop er blevet opkøbt af Microsoft. Selskabet arbejder nu på et juridisk modtræk. Hvis parterne ikke kan komme til enighed, så må sagen afgøres i en domstol. Før det kommer så vidt, har Mojang dog muligheden for, at udvikle sin egen API til at erstatte Wolfes.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>