Jobcentre tvunget til at købe ekstramoduler til KMD’s monopolstatus-software

En spade er en spade, men et it-system er ikke altid det, det giver sig ud for.

I hvert fald ikke hvis man skal tro på jobcentre og kommuners kritik af it-systemet Opera, som KMD i øjeblikket har leveret til 59 af landets 96 jobcentre. Systemet bliver brugt til alt fra sagsbehandling af borgere på kontanthjælp og til styring af den samlede beskæftigelsesindsats i jobcentrene ifølge Kommunernes Landsforening.

I flere tilfælde understøtter systemet dog ikke i tilstrækkelig grad alle de funktioner, som er nødvendige for driften af jobcentrene, lyder kritikken.

Læs også: Forældet it-system forhaler kontanthjælpsreform

»Det er grundlæggende utilfredsstillende, at systemer [som Opera og Workbase] ikke i tilstrækkeligt omfang kan levere den kernefunktionalitet, som de gerne skulle kunne. Det er stærkt generende for jobcentrene, og det har voldt megen bøvl over årene,« siger KL’s chefkonsulent for arbejdsmarked og erhverv, Ulrik Petersen, til Version2.

KMD afviser kritikken med, at løsningen lever op til den rammeaftale, selskabet har indgået med Statens og Kommunernes Indkøbs Service (SKI).

»Vores løsning lever helt op til loven, men vi tilbyder nogle ekstra muligheder for de jobcentre, som har særlige behov,« siger Jakob Volmer, der er produktchef på jobcenterområdet for KMD.

Vil du have fuld funktionalitet, må du købe ekstra

Kritikken går på, at jobcentrenes it-systemer kommer til kort, når det gælder styringsredskaberne og håndtering af kontakten med virksomheder, der samarbejder med jobcentrene for at få arbejdsløse borgere i arbejde. Derfor har KMD gjort det muligt for jobcentrene at tilkøbe sig særlige udvidelsesmoduler, der ofte løber op i flere hundredetusinde kroner i udgifter for det enkelte jobcenter.

»Det kan ikke være rigtigt, at det grundlæggende system, man har købt, på væsentlige punkter har nogle mangler, som man så kompenserer for ved at købe nogle ekstra faciliteter,«
siger Ulrik Petersen.

Det har blandt andet været tilfældet i Brøndby Jobcenter, der har måttet købe et ekstra ledelsesinformationssystem til at styre indsatsen samt et ekstra virksomhedsmodul baseret på Microsoft Dynamics CRM, der koster omkring 100.000 kr. at sætte op og derefter flere hundrede kroner pr. bruger i licens til Microsoft om måneden, hvilket løber op i yderligere omkring 70-80.000 kr. om året for jobcentret.

»Funktionerne inde i Opera er begrænsede, og vi har derfor måttet købe nogle ekstra pakker oveni, så vi kan målrette indsatsen. Det koster, så jorden ryster,« siger jobcenterchef i Brøndby Bjarne Bo Larsen.

En anden kommune, som Version2 har været i kontakt med, har valgt ikke at købe ledelsesinformationssystemet fra KMD, hvilket den blandt andet oplyste har påvirket driften af jobcentret og gjort det sværere at planlægge mødet med borgerne. Siden Version2 har været i kontakt med kommunen, har den efterfølgende trukket udtalelserne tilbage og vil ikke deltage i artiklen.

KMD oplyser, at flertallet af jobcentrene har tilkøbt ledelsesinformationssystemet, og siden virksomhedsmodulet blev lanceret i sommers, er det allerede solgt til omkring ti jobcentre.

»Der er et klart ønske blandt jobcentrene om at få de her moduler, men de er ikke et decideret lovkrav. Vi tilbyder det derfor uden for SKI-aftalen, indtil det bliver et lovkrav,« siger Jakob Volmer og påpeger, at KMD har en ny it-løsning på vej til jobcentrene, der skal være på plads i 2015 og understøtte de nye krav fra kontanthjælpsreformen.

»På den nye SKI-rammeaftale (der kommer i 2015, red.) vil vi tilbyde en mindre kerneydelse med et mere fleksibelt tilvalg af moduler, som jobcentrene kan købe til. Det er for at ramme en løsning og en pris, som matcher den enkelte kommunes behov mere konkret,« siger han.

KMD sidder tungt på tronen

Kritikken rammer den tidligere offentligt ejede it-leverandør KMD, der stadig har en monopollignende status på markedet for it-systemer til jobcentre på trods af, at det er over fem år siden, at selskabet blev privatiseret.

KMD ejer i dag 96 pct. af jobcentrenes it-løsninger efter opkøbet af Medialogic, der leverede systemet Workbase, som 33 jobcentre benytter sig af. De resterende fire (snart seks) jobcentre bruger Fasit, der bliver udviklet og drevet af Schultz.

Læs også: Opkøb mindsker konkurrencen på vigtigt it-marked: »Monopolisternes tid er forbi, KMD«

Det er ofte en udfordring for offentlige myndigheder at skifte leverandør og it-system, fordi den eksisterende leverandør ligger inde med kode og viden om alle specialtilpasningerne i systemet – og det på trods af, at løsningerne ofte bliver sendt i udbud. Det har it-professor Søren Lauesen fra IT-Universitetet i København tidligere påpeget over for Version2.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>