Klagenævn underkender tilladelse til ti kæmpemøller

Varde Kommune må stoppe et igangværende byggeri af ti vindmøller på hver 3,3 MW og med en max-højde på 150 meter.

Byggeriet ved navn Ulvemosen Wind Park havde ellers fået det blå stempel med lokalplan, VVM-redegørelse og miljørapport i oktober 2013.

I en kendelse fra Natur- og Miljøklagenævnet ophæves disse tilladelser imidlertid, og Varde Kommune må nu i gang med at forbedre hele plangrundlaget.

Det er naboerne, der har klaget over projektet og VVM-redegørelsen.

Afstandskrav og grundvand

Naboerne havde klaget over, at afstandskrav mellem den nye og flere eksisterende vindmølleparker ikke var overholdt, og at samspillet mellem dem ikke ordentligt beskrevet. Desuden var støjberegningerne ikke udført korrekt, mente klagerne, og miljørapporten redegjorde ikke i tilstrækkeligt omfang for miljøpåvirkningen af en påtænkt grundvandssænkning.

Nævnet gav dem ret i, at vindmøllecirkulæret ikke var opfyldt, når det gælder vindmølleparkernes indbyrdes indvirken på hinanden, fordi det ikke er godtgjort, at samspillet mellem den nye vindmøllepark og de to eksisterende naboparker vil være uproblematisk, sådan som cirkulæret kræver.

Kommunen skriver selv, at vindmølleparkerne set i relation til hinanden fra ganske mange positioner – fra nord, nordøst, syd og sydøst – ikke vil blive opfattet som adskilte anlæg, men vil virke rodede, uharmoniske og visuelt betænkelige.

Nævnet finder det derfor ikke godtgjort, at den landskabelige påvirkning af mølleanlæggene set i samspil med hinanden vil være ’ubetænkelig’ – som er cirkulærets ord for uproblematisk.

Støjvurdering uproblematisk

Nævnet giver også klagerne ret i, at man ikke i tilstrækkeligt omfang har beskrevet de såvel kortsigtede som langsigtede virkninger på miljøet som følge af påvirkning af overflade- og grundvandssystemer.

Nævnet fandt derimod ikke anledning til at give de mange klager ret i en lang række klagepunkter omkring støjberegninger.

Ifølge Varde Lokalavis vil kommunens tekniske forvaltning nu indstille til politikerne, at kommunen arbejder videre med at forbedre plangrundlaget og VVM-redegørelsen i forlængelse af de kommentarer, som Natur- og Miljøklagenævnet havde til den oprindelige VVM-redegørelse.

»Vi afventer nu forvaltningens indstilling, og derefter tager vi en politisk beslutning i både udvalg og byråd vedrørende projektet. Når en eventuel ny VVM-redegørelse er klar, skal den naturligvis i høring igen, så alle parter i sagen høres. Der er således ingen tvivl om, at projektet forsinkes, omvendt er det fortsat min klare opfattelse, at projektet kan gennemføres, men det er naturligvis op til byrådet,« siger Preben Friis-Hauge formand for udvalget for Plan og Teknik, til avisen.

Byggeriet stoppes rent praktisk pr. 25. september for at give entreprenøren tid til at sikre byggepladsen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>