Kommuner advarer mod statsligt it-system til jobcentre

Når arbejdsløse borgere fremover skal logge på Jobnet for at kommunikere med jobcentrene og booke møder med en sagsbehandler, vil det langtfra komme til at foregå så gnidningsfrit, som systemet ellers lægger op til.

Sådan lyder kritikken fra Kommunernes Landsforening (KL), der anklager staten for at pådutte kommunerne en it-løsning, som ikke tager højde for virkeligheden ude i jobcentrene.

»Systemet vil give rod i arbejdsgangene, medarbejderne kan ikke udnytte deres tid optimalt, og borgerne kan risikere at have færre tider at vælge imellem, når de skal booke et møde,« siger specialkonsulent hos KL Erik Hove til Version2.

To systemer, der ikke taler sammen

Kritikken går konkret på det fælles nationale planlægningssystem, Jobcenter Planner, som staten har pålagt kommunerne at bruge, men som ifølge KL ikke fungerer sammen med jobcentrenes egne it-systemer.

Problemerne opstår, når det statslige og det kommunale it-system skal begynde at tale sammen.

Når en borger eksempelvis skal booke et møde med sin sagsbehandler gennem Jobnet, vil aftalen blive lagt ind i kalenderen i Jobcenter Planner, som herefter sender aftalen over til jobcentrets eget kalendersystem.

Men her stopper samarbejdet mellem systemerne, for hvis der sker en ændring i sagsbehandlerens egen kalender, og han eksempelvis bliver indkaldt til et møde, så vil ændringen ikke blive opdateret i det centrale Jobcenter Planner-system.

Det betyder, at medarbejderne i jobcentrene konstant må sørge for, at de to kalendersystemer passer sammen for at undgå dobbeltbookinger.

»Så kan man jo risikere aflysninger, der ikke bliver meldt ud. Vi ved, at der altid vil være risiko for at gå kuk i den, når to kalendersystemer skal vedligeholdes manuelt, lige meget hvor snedig en arbejdsgang man har,« siger Erik Hove og uddyber:

»Det bliver bøvlet for sagsbehandlerne og vil give ekstra arbejde.«

Envejskommunikation skaber problemer

Problematikken kommer i kølvandet på kontanthjælpsreformen, der blandt andet kræver, at alle borgere i beskæftigelsessystemet skal kunne kommunikere med jobcentrene via siden Jobnet.dk.

Begrænsningen opstår ifølge KL, fordi Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) har valgt at lukke af for snitfladen mellem statens eget planlægningssystem og kommunernes it-systemer og i stedet lancere et system, der populært sagt kun understøtter envejskommunikation.

»Man har lukket for det varme vand mellem Det Fælles Datagrundlag (DFDG) og de kommunale systemer, men man kunne lige så godt åbne det, så andre it-udviklere som KMD kunne slutte sig til, men det må de ikke i øjeblikket,« siger Erik Hove.

STAR afviser i en skriftlig kommentar til Version2 at åbne op for adgangen og oplyser, at det »er aftalt i flere reformer, at borgere skal have mulighed for at selvbooke aftaler med jobcentrene via en indgang, Jobnet«.

Den løsning udelukker dog ikke, at kommunerne får adgang til back end-systemet ifølge KL.

»Front enden Jobnet.dk kører fuldstændig uafhængigt af de bagvedliggende systemer,« siger Erik Hove.

Alligevel fastholder STAR sin position:

»STAR er opmærksom på, at der er tale om en stor implementeringsopgave for kommunerne og har derfor valgt en såkaldt envejskalenderintegration, da løsningen vurderes at være mest stabil og lettest at integrere. Løsningen vil sikre, at booking bliver lettere for borgere og mere effektiv for jobcentrene,« skriver STAR’s presseansvarlige medarbejder, Morten Sørensen, i en mail til Version2.

It-leverandører lukket ude i kulden

It-udviklere som KMD og Edora, der blandt andet leverer it-systemer til jobcentrene, har tidligere begge forgæves anmodet STAR om at få adgang til DFDG, så de kan tilbyde it-løsninger, der kommunikerer begge veje og dermed løser problematikken.

»Jeg undrer mig over, at vi som leverandør ikke kan få lov til at sælge vores løsning. Det vil kun kræve en 15-20 timers arbejde at ordne det tekniske i at åbne op for adgangen,« siger Edoras direktør, Mads Hedegaard, og advarer mod den nuværende løsning:

»Når Jobcenter Planner bliver implementeret i sin nuværende form, vil der komme omkring 300.000 ledige, som skal booke et møde om måneden, og alle de her møder vil dumpe ind i mailboksen og skal så fordeles på de rigtige sagsbehandlere. Der er bare ikke nogen garanti for, at den sagsbehandler, der bliver valgt, er ledig,« siger han.

Jobcenter Planner bliver i øjeblikket rullet ud til omkring ti jobcentre om måneden indtil sommeren 2015, hvor alle landets 96 jobcentre skal benytte sig af løsningen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>