Kulilte fra laboratorier slap ud i bygninger hos Topsøe

Udslip af kulilte, også kaldet CO, i en trappeskakt i en af Haldor Topsøes laboratoriebygninger i Lyngby har nu ført til en intern undersøgelse, der skal fastslå, hvordan det kunne ske.

Den 19. august blev det nemlig opdaget, at en hane i forbindelse med et spildgasrør stod åben. Røret transporterer spildgasser væk fra virksomhedens laboratorier, blandt andet CO.

Udslippet blev opdaget, da en medarbejder bemærkede, at det lugtede fra trappeskakten. CO i sig selv er 100 procent lugtfrit, men spildgasrøret transporterer også andre gasser, som kan give anledning til lugt.

Hos Haldor Topsøe har man ikke været i stand til at fastslå, i hvor lang tid udslippet har stået på eller hvor meget CO, der er sluppet ud. Da lugten har været kraftig nok til at blive registreret formoder virksomheden dog at udslippet har stået på over en kort periode. Det vurderes at mellem 50 og 100 medarbejdere har haft deres daglige gang i bygningen, hvor udslippet skete.

Læs også: Leder: Efter Topsøe-lukning – stop lemfældig støtte til energiteknologi

Normalt er indholdet af CO i atmosfæren 0,001 procent, men i højere koncentrationer kan gassen være særdeles farlig at indånde. Det kan føre til hovedpine og kvalme og i værre tilfælde skader på indre organer og hjernen. I de allerværste tilfælde kan det medføre dødsfald.

Derfor er det noget, som man tager meget alvorligt hos Haldor Topsøe, siger pressechef Mads Gyldenkærne:

»Vores medarbejderes sikkerhed har den allerhøjeste prioritet, og vi har derfor sat en grundig intern undersøgelse i gang, der kan afdække de bagvedliggende årsager til, hvorfor det skete og hvordan noget lignende kan undgås i fremtiden.,« siger han.

Læs også: Haldor Topsøe-anlæg skal omdanne naturgas til benzin i Turkmenistan

Medarbejderne i den berørte bygning er blevet opfordret til at henvende sig til deres sikkerhedsrepræsentant, hvis de skulle have symptomer på CO-forgiftning, men i følge Mads Gyldenkærne, har hændelsen ikke ført til sygefravær blandt medarbejdere.

Der skal nu laves en plan for, hvordan man i fremtiden kan forhindre en lignende hændelse. Blandt andet overvejes det at installere CO-alarmer på udvalgte steder.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>