Norge betaler Liberia 900 mio kr for at stoppe afskovning

På FN’s klimatopmøde i New York har Norge indgået en aftale med Liberia: Norge betaler 150 millioner dollars, svarende til knap 900 millioner kroner. Til gengæld skal det vestafrikanske land lade landets skove stå urørte inden 2020, skriver BBC.

Liberias skove udgør en betydelig del af Vestafrikas sidste regnskove og udgør omkring 43 procent af Guinea-regnskoven. Skovene betegnes som et globalt hotspot for biodiversitet og huser blandt andet chimpanser, skovelefanter og leoparder.

Siden borgerkrigen endte i 2003, er ulovlig skovhugst blevet et udbredt fænomen i Liberia, og så sent som i 2012, gav landets præsident Ellen Johnson Sirleaf virksomheder licenser til at fælde 58 procent af den tilbageværende skov.

Læs også: Hvert minut hugges fem fodboldbaner med tropisk skov ned

Nu har nordmændene og den liberianske regering imidlertid underskrevet en aftale, som begge parter tror på vil beskytte skoven i fremtiden.

»Vi håber, at Liberia vil kunne nedbringe deres CO2-udledninger og reducere fattigdom på samme tid. Vi har tidligere finansieret tiltag i Indonesien og Brasilien, men jeg tror, at dette er første gang, vi har indgået en aftale på vegne af et helt land,« siger Jens Frolich Holte, en politisk rådgiver for den norske stat, til BBC.

Ifølge aftalen skal Norge hjælpe Liberia med at opbygge kapaciteten til at overvåge og patruljere skovene. Samtidig vil de betale lokale samfund direkte for at passe på skoven.

Læs også: Ny fond skal booste dansk klimateknologi i udviklingslandene

Liberia har skrevet under på, at dte ikke må udstede nye licenser til skovhugst, før de eksisterende tilladelser er blevet revurderet af en uafhængig instans. Mindst 30 procent af landets skov skal ifølge aftalen have status af beskyttet område inden år 2020.

Miljøforkæmpere i Liberia hilser aftalen velkommen. En af dem, Silas Siakor, der blandt andet er modtager af Goldman Environmental Prize, kalder partnerskabets engagement i at beskytte lokalbefolkningens rettigheder med respekt for skoven for prisværdig.

»Partnerskabet giver ikke alene lovning på at beskytte skoven og klimaet, men også de små skov-samfund, som har været marginaliseret i generationer,« siger han til BBC.

Eksperter mener, at Liberias skovhugst hovedsageligt skyldes fattigdom, hvorfor tømmer er blevet en let måde at skaffe penge i trange tider. Derfor mener de ifølge BBC, at Norges tiltag kommer på det helt rigtige tidspunkt, da udbruddene af Ebola for tiden medfører landet store udgifter.

Læs også: Danske træpiller kommer fra lande med illegal fældning

»Vores håb er, at situationen dernede nu vil stabilisere sig. Men vi er også nødt til at give Liberia et langsigtet håb om udvikling, og det er, hvad regnskovspengene kan give dem,« siger Jens Frolich Holte.

Miljøforkæmperne anerkender dog, at den udbredte korruption og en regering med forsvindende lille autoritet, ikke vil gøre det nemt at stoppe al skovhugst i landet.

»Det kan gå galt. Både Liberia og Norge må sikre sig, at aftalen ikke bliver påvirket af korruption. Men jeg er forsigtigt optimistisk omkring, at det kan lade sig gøre,« siger Patrick Alley, der er formand for miljøorganisationen Global Witness, som er specialiseret i konflikter over retten til naturressourcer.

FN’ klimapanel IPCC anslog i 2007, at afskovning udgør op til 20 procent af de totale menneskeskabte udledninger af CO2 på globalt plan.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>