Norske chefer: Ingeniører skal svare mail og telefon uden for arbejdstid

Knap hver anden norske chef forventer, at medarbejderne tager telefonen eller svarer på mail efter normal arbejdstid. Det fremgår af Nitos Arbeidsgiverundersøgelse, skriver tu.no.

Undersøgelsen viser dog samtidig, at forventningen også går den anden vej. Således har 94 procent af arbejdsgiverne oplevet at få en opringning fra en af deres medarbejdere uden for almindelig arbejdstid.

Klar til nye udfordringer? Se mulighederne på Jobfinder.

Formanden for Nito (Norges ingeniør- og teknologiorganisasjon), Trond Markussen, peger på, at medarbejderne vænner chefen til, at han får et svar, og dermed ender de i, hvad han kalder en ’honningfælde’, fordi det, de gjorde frivilligt, pludselig er noget, chefen forventer af dem:

»Det kan virke meget negativt og stressende at have sådan en forventning hængende over sig,« siger Trond Markussen til tu.no.

Læs også: Så meget tjener nyuddannede norske ingeniører

Han betoner vigtigheden af en større bevidsthed om, hvad arbejdslivet betyder for vores liv og helbred:

»Vi er den første generation, som på grund af ny teknologi har kunnet arbejde 24/7 uden at sidde ved skrivebordet, og ingen ved derfor helt, hvad det gør ved vores helbred. Vi ønsker, at både arbejdsgivere og arbejdstagere er sig bevidst, hvordan man arbejder, og hvad man forventer af hinanden,« siger han til tu.no.

Læs også: Her er de ingeniørretninger, norske virksomheder jagter

Medarbejdere og ledere skal blive bedre til at tale sammen og afklare forventninger for at undgå, at medarbejderen får dårlig samvittighed, og at chefen undgår at blive skuffet, mener han:

»Medarbejderen kan føle sig presset til at svare, selv om situationen slet ikke er til det, f.eks. hvis man svarer på mails på telefonen, mens man står og ser fodbold med børnene,« siger Trond Markussen.

Herhjemme viste en undersøgelse sidste år, at danske ingeniører også har svært ved at holde balancen mellem fritid og arbejdstid. Når det gælder det samlede arbejdsmiljø, klarer de sig godt i forhold til andre arbejdsgrupper. Samlet set blev det til en tredje plads ud af 54.

Men når ingeniørerne ikke fik en første- eller en andenplads, skyldes det netop problemerne med at balancere arbejdsliv og familieliv. På det parameter blev det kun til en 36. plads ud af 54.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>