Øget CO2-udledning bidrager til at lukke ozonhullet

Ozonlaget er i forbedring, efter at udledning af CFC-gasser er blevet reduceret.

Læs også: Nye undersøgelser: Nu er ozon-laget endelig i bedring

En væsentlig medvirkende faktor til forbedringen er dog den øgede udledning af drivhusgasser, som har været med til at afkøle stratosfæren.

Det fremgår af udkastet til Assessment for Decision-Makers i forbindelse med den nye undersøgelse af ozonlaget fra FN’s Miljøprogram, UNEP, og den internationale meteorologiorganisation, WMO.

Drivhusgasser som kuldioxid (CO2), lattergas (N2O) og methan (CH4) bidrager til global opvarmning ved at fastholde varme i troposfæren. Denne effekt har som følgevirkning, at temperaturen i stratosfæren falder.

Halvdelen af forbedringen i ozonlaget skyldes dette forhold, vurderer rapporten.

Det nævnes, at afkølingen af stratosfæren i sidste del af dette århundrede fortsat vil afhænge af koncentrationen af først og fremmest CO2 og i mindre omfang af N2O og CH4.

Lattergas er ikke kun gavnligt for ozonlaget. Gennem kemiske processer er det med til ødelægge ozonlaget, så det netto har en negativ effekt. Methan har kemisk set en positiv indvirkning, mens CO2 kun har betydning via temperatureffekten.

Rapporten skønner, at den samlede effekt af CO2, N2O og CH4 er med til at fremrykke forbedringen af ozonlaget med 20-40 år.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>